Wykonanie
Kupiłam kilogram ładnych
żeberek i zamarynowałam je na noc w dość intensywnej marynacie ze sporą ilością
czosnku. Zawsze
daję czosnek do
mięsa, bo nic nie
daje takiego dobrego aromatu.
Żeberka upiekłam w rękawie a pod koniec rozprułam go aby się ładnie przyrumieniły. Z pieczonymi
ziemniakami i surówką był to pyszny obiad.
Składniki:1 kg ładnych
żeberek100 ml
oliwysól,
pieprz,
czerwona papryka mielona7 ząbków
czosnku2 łyżki
tymiankuUmyte
żeberka natrzeć
solą,
pieprzem, mieloną
papryką i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Polać
oliwą, posypać
tymiankiem i dokładnie obtoczyć. Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia przełożyć
żeberka do rękawa do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1,30 min. Po tym czasie, jeśli
żeberka są za blade można rozciąć rękaw i zostawić je w piekarniku na 20 min. Można zostawić włączoną żarówkę.Smacznego:)