ßßß
MIĘSO MIELONE WOŁOWE/DROBIOWE (ok 500g)1 CEBULKA DYMKA (posiekana jak najdrobniej)ŚWIEŻA PIETRUSZKA/ BAZYLIA (2 łyżki posiekanej)ŚWIEŻA MIĘTA (1 łyżka posiekanej)SOS SOJOWY (2 łyżki)CZOSNEK (3 ząbki, przeciśnięte przez praskę)PRZYPRAWY: GARAM MASALA, KMIN RZYMSKI , IMBIR, CURRY, SŁODKA PAPRYKA, OSTRA PAPRYKA (po 1 płaskiej łyżeczce)PIEPRZ CAYENNE (opcjonalnie) (wg uznania)DIP:JOGURT GRECKI (150g)ŚWIEŻA MIĘTA (1 łyżka posiekanej)ZIELONY OGÓREK (ok 5cm kawałek, starty na tarce o drobnych oczkach)ORZECHY WŁOSKIE (zblendowane/ rozbite w moździerzu) (4-5 szt)SKÓRKA STARTA Z 1/4 CYTRYNYSÓL I PIEPRZDO PODANIA:CHLEBKI PITA/ NAAN / RYŻ JAŚMINOWYW miseczce / blenderze łączymy składniki sosu, odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Do miski wkładamy rozdrobnione mięso, dodajemy sos sojowy, cebulkę, czosnek, pietruszkę, łyżkę posiekanej mięty, przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki łączymy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i nabijamy je na patyczki szaszłykowe, lekko spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy. Szaszłyki smażymy ok 3 minuty z każdej strony do równomiernego zrumienienia. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar