Wykonanie
Takie
mięsne pulpeciki kojarzą mi się głównie z wycieczkami do IKEI ;) ostatnio mam jednak wrażenie że ich jakość radykalnie się pogorszyła… Lepsze domowe ! A te nie wymagają wcale dużego wysiłku. A do nich.. super domowy sos BBQ z
żurawinami. Są naprawdę pyszne, świetnie pasują do pieczonych ziemniaczków z
rukolą lub domowych frytek(4 porcje)ok 500g
MIĘSA MIELONEGO WOŁOWEGO (ew wieprzowego lub z
indyka)1
CEBULKA, drobniutko posiekana3 ZĄBKI
CZOSNKU, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka MIELONEGO
IMBIRU1 łyżeczka
CURRY I
KMINU RZYMSKIEGO (opcjonalnie)1 łyżka
MUSZTARDY1
JAJKOSÓL I
PIEPRZOLEJ SEZAMOWY / ew
OLIWA Z OLIWEK (do smażenia)SOS:150ml
KECZUPU2-3 łyżki
KONFITURY ŻURAWINOWEJ2 łyżki
SOSU SOJOWEGO2 łyżki
OCTU BALSAMICZNEGO1 łyżka
SOSU WORCESTER (opcjonalnie)2 ZĄBKI
CZOSNKU1 łyżeczka POSIEKANEGO
IMBIRU2 łyżki
OLIWY Z OLIWEKnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną
cebulkę,
czosnek,
musztardę,
imbir,
jajo. Doprawiamy
solą i
pieprzem i mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kuleczki i przekładamy je na patelnię z dobrze rozgrzanym
olejem i obsmażamy.W międzyczasie, w osobnej miseczce łączymy ze sobą składniki sosu. Gdy pulpeciki równomiernie się zrumienią wlewamy na patelnię sos. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając by smaki dobrze się połączyly a
ocet odparował. Przed podaniem posypujemy wg uznania
sezamem lub np posiekanym
szczypiorkiem. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar