Wykonanie
(2 porcje)POLĘDWICZKA WIEPRZOWA (ok 300g)
POMIDORY (kilka szt) – najlepiej różne odmiany;
malinowe, cherry, pelati czy inne
RUKOLA (garść)
KIEŁKI NA
CIECIERZYCY (opcjonalnie) (2 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (4-5 łyżek)
SOS SOJOWY (1 łyżka)
MIÓD (2 łyżeczki)
MUSZTARDA SAREPSKA (4-5 łyżek)
OLIWA Z OLIWEK / MASŁO
SÓL PIEPRZW naczynku łączymy łyżeczkę
miodu,
musztardę i
sok z cytryny, doprawiamy
pieprzem i odstawiamy.Na talerzach układamy
rukolę, plastry
pomidorów i
kiełki. Skrapiamy
sokiem z cytryny i
octem balsamicznym.
Polędwiczki kroimy w ok 2cm plastry, rozbijamy delikatnie palcami i przekładamy do miseczki. Dodajemy
ocet balsamiczny,
sos sojowy, łyżeczkę
miodu i
pieprz, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę /
masło i smażymy
mięso ok 1,5-2 minuty z każdej strony do zrumienienia.Kawałki
mięsa układamy na warzywach, polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.!!! by
polędwiczki wyszły soczyste –
mięsa przed smażeniem NIE SOLIMY!!! – kawałków
mięsa nie rozbijamy tłuczkiem (jest zbyt delikatne), ale powinniśmy pougniatać je delikatnie palcami – patelnia musi być super rozgrzana –
masło do polędwiczek lepiej się sprawdzi niż
oliwa :), pamiętajcie tylko, że szybcciej się ono pali! – nie możecie smażyć ich za długo (zrobią się twarde) , idealnie usmażone, powinny ‚uginac’ się pod widelcem a w środku
mieć delikatnie różowy kolor. – bardzo dużo zależy od jakości samego
mięsa. czasem po prostu jest twarde samo w sobie
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar