Wykonanie
Większość z nas myśląc ‚kurczak’ od razu ma przed oczami
piers z kurczaka. Zdecydowanie rzadziej decydujemy się na smażenie i pieczenie udek i podudzi. To źle, bo nie dość, że są tańsze, to ich
mięso jest o wiele bardziej soczyste ! Dzisiaj proponuję Wam niezawodny przepis na przepyszne podudzia z
kurczaka zapiekane ze
szpinakiem i
ricottą. Samo przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż 15 minut! Później nieco ponad godzina w piecu i pyszny obiad lub kolacja dla kilku osób gotowe!2 podudzia z
kurczaka lub 4
udka z kurczaka1 paczka
świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego2 ząbki
czosnku150g
serka ricotta1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprzMARYNATA:3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytrynyskórka starta z 1/2
cytryny1 łyżka
miodu lub
syropu klonowego1 łyżka
ziół prowansalskichsól i
pieprzW większej misce łączymy składniki marynaty.
Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, przekładamy do naczynia z marynatą. Mieszamy by
mięso pokryło się nią równomiernie i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut.W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
szpinak i smażymy kilka minut by liście zmiękły i odparowały. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, 1/2
sera i gałkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem, delikatnie mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.Na
szpinaku układamy kawałki
kurczaka. Posypujemy dodatkową porcją
ziół, przykrywamy naczynie i zapiekamy w 180*C ok 75 minut.Wyjmujemy z pieca i pozwalamy
mięsu odpocząć ok 10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo siekaną
pietruszką i kawałkami
ricotty. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar