Wykonanie
(2 porcje)1 DUŻA
PIERŚ Z KURCZAKA (ok 400g)2 CZERWONE
POMIDORYPOMIDORY CHERRY (ok 250g)
POMIDORY SUSZONE W
OLIWIE (ok 4-5 szt)
CZOSNEK (2-3 ząbki)
OCET BALSAMICZNY (opcjonalnie) (1-2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEKSTARTY SER (ok 2-3 łyżki – opcjonalnie)
ZIOŁA PROWANSALSKIESUSZONA
BAZYLIAŚWIEŻA
BAZYLIA (łyżka posiekanej)
SÓL PIEPRZDO PODANIA:
RYŻ BASMATI / BRĄZOWY /
KASZA JĘCZMIENNA LUB BULGUR
Pierś z kurczaka dzielimy na ok 6 filecików, wrzucamy od miseczki, dodajemy 1,5 łyżki
oliwy,
ocet,
przyprawy, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek
czosnku, mieszamy.
Pomidory i
pomidorki cherry kroimy w poprzek na pół i przekładamy na dno żaroodpornego naczynia. Pomiędzy nimi układamy kawałki
kurczaka. Drugi ząbek
czosnku i
suszone pomidory siekamy i układamy na
kurczaku. Całość posypujemy dodatkową porcją
ziół i skrapiamy 1-2 łyżkami
oliwy. Zapiekamy w 190* ok 45 minut (początkowe 15 minut pod przykryciem). 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy tartym
serem. Podajemy z
ryżem lub
kaszą. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowiną