Wykonanie
(2 porcje)PIERŚ Z INDYKA/lub
kurczaka (ok 300g)
CZOSNEK (2 ząbki)
SUSZONE POMIDORY W
OLIWIE (ok 10szt)1
CZERWONA PAPRYKA1 BARDZO DOJRZAŁY
POMIDORSŁODKA PAPRYKA W PROSZKU,
OREGANO,
CZOSNEK (po 1 łyżeczce)
SEZAM (2 łyżki)ZIARENKA
CZARNUSZKI (opcjonalnie 1 łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZWYKAŁACZKIDO PODANIA:
RYŻ /
KASZA JĘCZMIENNA, ZIEMNIACZKI
ŚWIEŻY SZPINAKIndyka nacinamy w poprzek (by powstał 2
razy cieńszy płat
mięsa), układamy na desce do krojenia i ubijamy tłuczkiem by uzyskać jak najcieńszy filet. Nacieramy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą, i
pieprzem. Posypujemy
oregano i
papryką.
Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i układamy na filecie. Całość zwijamy jak najciaśniej w roladę, spinając końce wykałaczkami. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wierzch posypujemy
czosnkiem,
sezamem i
czarnuszką. Dookoła układamy pokrojoną w paseczki
paprykę. Całość skrapiamy dość obficie
oliwą z oliwek i zapiekamy w 200* ok 40minut*.Wyjmujemy z piekarnika,
mięso przekładamy na deskę do krojenia,
paprykę wraz z powstałym sosem przekładamy do blendera, dodajemy pokrojonego w kostkę
pomidora, doprawiamy
solą,
pieprzem i blendujemy (sos nie musi być idealnie gładki). Upieczone
mięso kroimy w plastry, podajemy w ugotowanym wcześniej
ryżem, całość polewamy sosem. Gotowe!*warto położyć na naczyniu z
mięsem folię aluminiową, by zachować jego soczystość, ostatnie 5-10 minut na termoobiegu bez folii pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar