ßßß Cookit - przepis na indyk faszerowany pomidorami + sos z pieczonej papryki

indyk faszerowany pomidorami + sos z pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

(2 porcje)
PIERŚ Z INDYKA/lub kurczaka (ok 300g)
CZOSNEK (2 ząbki)
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE (ok 10szt)
1 CZERWONA PAPRYKA
1 BARDZO DOJRZAŁY POMIDOR
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU, OREGANO, CZOSNEK (po 1 łyżeczce)
SEZAM (2 łyżki)
ZIARENKA CZARNUSZKI (opcjonalnie 1 łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL I PIEPRZ
WYKAŁACZKI
DO PODANIA:
RYŻ / KASZA JĘCZMIENNA, ZIEMNIACZKI
ŚWIEŻY SZPINAK
Indyka nacinamy w poprzek (by powstał 2 razy cieńszy płat mięsa), układamy na desce do krojenia i ubijamy tłuczkiem by uzyskać jak najcieńszy filet. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, i pieprzem. Posypujemy oregano i papryką. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i układamy na filecie. Całość zwijamy jak najciaśniej w roladę, spinając końce wykałaczkami. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wierzch posypujemy czosnkiem, sezamem i czarnuszką. Dookoła układamy pokrojoną w paseczki paprykę. Całość skrapiamy dość obficie oliwą z oliwek i zapiekamy w 200* ok 40minut*.
Wyjmujemy z piekarnika, mięso przekładamy na deskę do krojenia, paprykę wraz z powstałym sosem przekładamy do blendera, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy (sos nie musi być idealnie gładki). Upieczone mięso kroimy w plastry, podajemy w ugotowanym wcześniej ryżem, całość polewamy sosem. Gotowe!
*warto położyć na naczyniu z mięsem folię aluminiową, by zachować jego soczystość, ostatnie 5-10 minut na termoobiegu bez folii pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar
Źródło:http://thefoodtime.com/filet-z-indyka-faszerowany-suszonymi-pomidorami-z-sosem-z-pieczonej-papryki-z-brazowym-ryzem-czosnkiem-i-sezamem