Wykonanie
Kurczak zapiekany z
pieczarkami i młodymi ziemniaczkami – kompleksowy obiad który wymaga tyle wysiłku co nic. Piekarnik odwala prawie całą robotę!
Młodych ziemniaczków nie trzeba nawet obierać – wystarczy dobrze je wyszorować.
Serio – całość zrobiłam chyba w mniej niż 10 minut, bo był to bardzo zalatany dzień. Polecam oprócz
pieczarek dodać też inne warzywa,
paprykę na przykład ;)(2-4 porcje)4 PODUDZIA Z
KURCZAKA BEZ SKÓRY / 6-8
UDEK Z KURCZAKA500g
PIECZAREK5-6
MŁODYCH ZIEMNIAKCZKÓWMARYNATA:2 ZĄBKI
CZOSNKU, przeciśnięte przez praskę1-2 łyżeczki
SUSZONEGO OREGANO1 łyżeczka
SŁODKIEJ PAPRYKI2 łyżki
MUSZTARDY DIJON2 łyżki
SOSU SOJOWEGO2 łyżki
MIODU5 łyżek
OLIWY Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 200*C.W naczynku łączymy składniki marynaty.
Kurczaka lekko nacinamy w poprzek i przekładamy do dużej miski. Ziemniaczki i
pieczarki porządnie myjemy i osuszamy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do miski z
kurczakiem.Polewamy marynatą i potrząsamy miską by składniki w miarę równomiernie się nią pokryły. Wykładamy na skropioną
oliwą blaszkę do pieczenia, doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką i
oregano.Zapiekamy ok. 40-45 minut. W połowie pieczenia obracamy
mięso i warzywa by równomiernie się zrumieniły. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar