Wykonanie
Mówią, że przez żołądek do
serca. Święta racja, dlatego jeśli głowicie się nad tym jak zdobyć
serce prawdziwego mięsożercy, zdecydowanie polecam tym razem odstawić
kurczaki czy
indyki na bok i postawić na czerwone
mięso. I zdradzę Wam sekret – przygotowanie soczystej
wieprzowiny czy
wołowiny to żadna wielka filozofia. Wystarczy po prostu kilka godzin cierpliwości! Te mięsiwa mają to do siebie, że ich włókna kruszeją z czasem, dlatego, żeby uzyskać efekt wow,
wieprzowinę trzeba piec długo i w stosunkowo niskich temperaturach (120-140 stopni). Sos powinien sięgać 1/2 wysokości
mięsa, a naczynie w którym pieczemy musi koniecznie posiadać porządną przykrywkę (inaczej
mięso odparuje i wyjdzie suche). No, to wszystko już wiecie. Z tym przepisem na pewno się uda się majstersztyk-pp- – do dzieła!MARYNATA:6 łyżek
sosu sojowego4 łyżki
oliwy z oliwek5 ząbków
czosnku, przeciśniętych przez praskę2 łyżki
octu winnego1 łyżka
ostrej papryki1 łyżka wędzonej
papryki1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka
oreganoszczypta
chilli, opcjonalnieDODATKOWO:1kg
żeberek wieprzowych1 biała
cebula6 łyżek
koncentratu pomidorowego4 łyżki
miodu4 łyżki
konfitury żurawinowej3 łyżki
suszonej żurawinyoliwa z oliweksól i
pieprznie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!W naczynku łączymy składniki marynaty.
Mięso dzielimy na 5-6 kawałków, przekladamy do dużej miski lub zamykanego plastikowego woreczka. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h (najlepiej na całą noc).
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z
oliwą. Gdy
cebula zmięknie, dodajemy zamarynowane kawałki
mięsa. Obsmażamy je równomiernie, 1-2 minuty minuty z każdej strony, po czym przekładamy całość do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką.Do resztek marynaty z patelni (może być nieco przypalona – to nic nie szkodzi) dodajemy sos, który pozostał w misce/woreczku po marynowaniu
mięsa, koncentrat,
miód,
konfiturę i
żurawinę. Dolewamy około 200ml gorącej
wody, całość doprawiamy
solą i
pieprzem, dobrze mieszamy i smażymy razem 1-2 minuty.Sosem polewamy podsmażone
mięso (powinien pokryć je do połowy wysokości, jeśli jest go za mało możemy dodać nieco więcej koncentratu lub
wody). Lekko mieszamy i przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140* około 5 godzin. Upieczone
mięso delikatnie wyławiamy z sosu i przekladamy do osobnego naczynia. Jeśli
sos jest zbyt rzadki, przelewamy go na patelnię/do garnuszka i podgrzewamy kilka minut by odparował i się zagęścił. Polewamy
mięso bezpośrednio przed podaniem.
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar