Wykonanie
0 LikesPodziel się:




Wbrew pozorom, przygotowanie dobrej
wołowiny to żadna wielka filozofia (, choć większość tak myśli, więc można się trochę popisać. :) Jedyne, czego potrzeba to… cierpliwość! Kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie marynowanie i kilka godzin pieczenia. Czerwone mięsiwa mają to do siebie, że włókna kruszeją z czasem, dlatego, żeby uzyskać efekt supersoczystej i rozplywającej się w ustach
wołowiny najlepiej piec ją długo i w stosunkowo niskich temperaturach (120-140 stopni). Sos powinien sięgać 1/2 wysokości
mięsa, a naczynie w którym pieczemy musi koniecznie posiadać porządną przykrywkę (inaczej
mięso odparuje i będzie suche).
Wołowinę piekłam już wiele
razy, choć zwykle decydowałam dodać do sosu
czerwone wino. Tym razem poszłam w nieco inną stronę – sos bez
wina, za to z
pomidorami,
porzeczką, wędzoną
papryką… trochę jak barbecue, ale nie do końca. Słodkawo-pikantny, lekko dymny, przepyszny! Jako dodatek super sprawdzą się tu
ziemniaki pod każdą postacią, choć ja uwielbiam też po prostu maczać w nim
chleb (uzależnia) :D(4-5 porcji)1 kg
MIĘSA WOŁOWEGO (takiego na gulasz, użyłam łaty wołowej)1 DUŻA
CEBULAMARYNATA:
KONCENTRAT POMIDOROWY (1 słoiczek – ok 6-7 czubatych łyżek)
SOS SOJOWY (4 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK (5 łyżek)
DŻEM 100% Z
CZARNEJ PORZECZKI (2 łyżki)
SYROP KLONOWY (można zastąpić
miodem – 2 łyżki)
CZOSNEK (5 ząbków, przeciśniętych przez praskę)
BIAŁY OCET WINNY (2 łyżki)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (2 łyżeczki)
SUSZONE OREGANO (2 łyżeczki)WĘDZONA
PAPRYKA W PROSZKU (opcjonalnie – 1 łyżeczka)
SÓL I
PIEPRZW naczynku łączymy składniki marynaty.
Mięso dzielimy (krojąc w poprzek włókien) na ok 10 kawałków, przekladamy do dużej miski lub zamykanego plastikowego woreczka. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 2h (najlepiej na całą noc).Zamarynowane kawałki
mięsa wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni ok 1minutę z każdej strony, po czym przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Do resztek marynaty z patelni (może być nieco przypalona – to nic nie szkodzi) dodajemy sos, który pozostał w misce/woreczku po marynowaniu
mięsa, dolewamy ok 50ml gorącej
wody i całość dobrze mieszamy. Sosem polewamy podsmażone
mięso (powinien pokryć
mięso do ok 1/2 wysokości, jeśli jest go za mało możemy dodać nieco więcej koncentratu lub
wody). Dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę, lekko mieszamy i zamykamy naczynie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140* ok 5 godzin. Upieczone
mięso delikatnie wyławiamy z sosu i przekladamy do drugiego naczynia. Sos przelewamy na patelnię/do garnuszka i gotujemy kilka minut by odparował i się zagęścił. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Polewamy
mięso bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

7 sposobów na super marynaty do
mięs i warzyw

aromatyczne
chilli z
wołowiną
chrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar
cukinie zapiekane z
kurczakiem,
suszonymi pomidorami i
serem fetaPodziel się: