ßßß



Wbrew pozorom, przygotowanie dobrej wołowiny to żadna wielka filozofia (, choć większość tak myśli, więc można się trochę popisać. :) Jedyne, czego potrzeba to… cierpliwość! Kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie marynowanie i kilka godzin pieczenia. Czerwone mięsiwa mają to do siebie, że włókna kruszeją z czasem, dlatego, żeby uzyskać efekt supersoczystej i rozplywającej się w ustach wołowiny najlepiej piec ją długo i w stosunkowo niskich temperaturach (120-140 stopni). Sos powinien sięgać 1/2 wysokości mięsa, a naczynie w którym pieczemy musi koniecznie posiadać porządną przykrywkę (inaczej mięso odparuje i będzie suche).Wołowinę piekłam już wiele razy, choć zwykle decydowałam dodać do sosu czerwone wino. Tym razem poszłam w nieco inną stronę – sos bez wina, za to z pomidorami, porzeczką, wędzoną papryką… trochę jak barbecue, ale nie do końca. Słodkawo-pikantny, lekko dymny, przepyszny! Jako dodatek super sprawdzą się tu ziemniaki pod każdą postacią, choć ja uwielbiam też po prostu maczać w nim chleb (uzależnia) :D(4-5 porcji)1 kg MIĘSA WOŁOWEGO (takiego na gulasz, użyłam łaty wołowej)1 DUŻA CEBULAMARYNATA:KONCENTRAT POMIDOROWY (1 słoiczek – ok 6-7 czubatych łyżek)SOS SOJOWY (4 łyżki)OLIWA Z OLIWEK (5 łyżek)DŻEM 100% Z CZARNEJ PORZECZKI (2 łyżki)SYROP KLONOWY (można zastąpić miodem – 2 łyżki)CZOSNEK (5 ząbków, przeciśniętych przez praskę)BIAŁY OCET WINNY (2 łyżki)SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (2 łyżeczki)SUSZONE OREGANO (2 łyżeczki)WĘDZONA PAPRYKA W PROSZKU (opcjonalnie – 1 łyżeczka)SÓL I PIEPRZW naczynku łączymy składniki marynaty. Mięso dzielimy (krojąc w poprzek włókien) na ok 10 kawałków, przekladamy do dużej miski lub zamykanego plastikowego woreczka. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 2h (najlepiej na całą noc).Zamarynowane kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni ok 1minutę z każdej strony, po czym przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Do resztek marynaty z patelni (może być nieco przypalona – to nic nie szkodzi) dodajemy sos, który pozostał w misce/woreczku po marynowaniu mięsa, dolewamy ok 50ml gorącej wody i całość dobrze mieszamy. Sosem polewamy podsmażone mięso (powinien pokryć mięso do ok 1/2 wysokości, jeśli jest go za mało możemy dodać nieco więcej koncentratu lub wody). Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, lekko mieszamy i zamykamy naczynie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140* ok 5 godzin. Upieczone mięso delikatnie wyławiamy z sosu i przekladamy do drugiego naczynia. Sos przelewamy na patelnię/do garnuszka i gotujemy kilka minut by odparował i się zagęścił. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Polewamy mięso bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!
7 sposobów na super marynaty do mięs i warzyw
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar
cukinie zapiekane z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem fetaPodziel się: