Wykonanie
Składniki : ( 2 porcje )* 1
pierś z kurczaka,* 2 kolorowe
papryki ( u mnie 1 czerwona, 1/2 żółtej, 1/2 pomarańczowej),* 1
cebula,* 2 ząbki
czosnku,* 2-3 łyżki
oliwy,* 2 łyżki
octu balsamicznego,* 2 łyżeczki
suszonego oregano,* 1 łyżeczka
papryki słodkiej,* 1/2 łyżeczki
chili w proszku ( można pominąć ),*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć pokroić na kawałki, przyprawić szczyptą
soli,
pieprzu i łyżeczką
oregano.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na nieduże kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę.Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzać
oliwę, podsmażyć kawałki
kurczaka na rumiany kolor, zdjąć z patelni.Na pozostałym tłuszczu podsmażyć przez około 10 minut
cebulę,
paprykę i
czosnek przeciśnięty przez praskę.Warzywa zalać szklanką
wody, dodać
ocet balsamiczny,
oregano,
paprykę i
chili, gotować na wolnym ogniu około 20 minut.Gdy
papryka zmięknie wszystko zblenderować na gładki sos, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem ( można dodać
cukru aby sos był słodszy ).
Kurczaka zmieszać z sosem.