Wykonanie
Sam
ryż bywa zbyt suchy i nie zawsze pasuje do każdej potrawy. Jeśli przygotowujemy potrawę
mięsną, nie zawierającą sosu, którym możemy polać
ryż, warto skorzystać z opcji przygotowania
ryżu o konretnym smaku. Idealnie nadaje się on do
kurczaka, czy innego kawałka
mięsa.
Składniki:- 200 g
długoziarnistego ryżu (na ok. 4 osoby),- 3 łyżki
oliwy z oliwek,- 1 duża
cebula,- 1 ząbek
czosnku,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- 800 ml gorącego rosołu z
kurczaka,- 1 łyżeczka
suszonego oregano,- 1 łyżka
słodkiej papryki,- 25 g
masła,-
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:W garnku rozgrzewamy
oliwę i dodajemy drobno posiekane
cebulę i
czosnek. Cały czas mieszając, podsmażamy je na złoty kolor, po czym dodajemy
ryż. Smażymy go jeszcze przez 2 minuty, dokładnie obtaczając
ryż w
oliwie. W tym czasie mieszamy koncentrat z rosołem i wlewamy go do
ryżu. Gdy rosół się zagotuje, dodajemy
oregano, mieszamy i całość gotujemy przez ok. 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Gdy
ryż wchłonie cały rosół, przy użyciu widelca, delikatnie łączymy go z
papryką,
solą i
pieprzem, a na koniec z
masłem.