Wykonanie
0 LikesPodziel się:




Choć
schabowy to klasyk nad klasyki, w mojej kuchni jeśli już (choć i tak niezwykle rzadko) zdarza się panierowany kąsek, to z
kurczaka. Za to
wieprzowina w formie pieczonej jak najbardziej gości!
Schab, jako że chudy, trzeba na niego uważać bo lubi zamieniać się w suchą podeszwę. Dlatego też ważne by zapiekać go pod przykryciem!
Owoce dzięki dużej ilości
wody nie pozwolą mu wyschnąć i stworzą pyszny słodko-kwaśny aromatyczny sos. Czas zakasać rękawy i gotować!(3-4 porcje)
MIĘSO WIEPRZOWE (np
schab lub
polędwiczki) (ok 500g)2 ZIELONE DOJRZAŁE
GRUSZKIKONFITURA ŻURAWINOWA (2 łyżki)MĄKA (pszenna/orkiszowa/bezglutenowa) (1 łyżka)
OLIWA Z OLIWEK5-6
GOŹDZIKÓWSZCZYPTA
CYNAMONU (opcjonalnie)MIÓD/CUKIER BRĄZOWY (opcjonalnie 1 łyżeczka)MARYNATA:
SOS SOJOWY (3 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)ŚWIEŻY
IMBIR (1 łyżka posiekanego)
CZOSNEK (1 ząbek, przeciśnięty)1 MAŁA BIAŁA
CEBULKASÓL I
PIEPRZDO PODANIA:POSIEKANE
ZIOŁA (pietruszka/bazylia/mięta)PIECZONE ZIEMNIAKI/BATATY
KASZA JĘCZMIENNAMięso kroimy w ok 1cm plastry i rozbijamy tłuczkiem na jak najcieńsze fileciki. Oprószamy z obydwu stron
solą,
pieprzem,
mąką i przekładamy do miski. Do
mięsa dodajemy składniki marynaty, całość mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na ok 15 minut. W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy
miód,
goździki i pokrojone na cząstki
gruszki. Smażymy do lekkiego zrumienienia, 1-2 minuty z każdej strony i układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażamy kawałki
mięsa. Gdy fileciki się podrumienią, wraz z marynatą przekładamy je do
gruszek. Dodajemy
konfiturę, skrapiamy
oliwą, podlewamy ok 100ml
wody, przykrywamy i zapiekamy w 200*C ok 35-40 minut (10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę by
mięso lekko podpiekło się z góry. Przed podaniem całość posypać możemy świeżymi
ziołami. Gotowe!

aromatyczne
chilli z
wołowiną
chrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar
cukinie zapiekane z
kurczakiem,
suszonymi pomidorami i
serem feta
fajny
kurczak z patelni z
kaszą jęczmienną i warzywamiPodziel się: