Wykonanie
Bardzo lubię to danie, przepis znalazłam na jednej ze stron dla osób które się odchudzają. Zmodyfikowałam go dodając
pierś z kurczaka. Za każdym razem kiedy przynoszę ten obiad do pracy, po podgrzaniu, zapach
czosnku w połączeniu z
cukinią i
ziołami rozchodzi się wszędzie i wszyscy chcą próbować..:)Poniżej zamieszczam przepis..Inspiracja z Vitalii .
Składniki:Porcja dla 3 osób1
cukinia3 ząbki
czosnku1 średnia
cebula1
pierś z kurczaka(w oryginalnym przepisie to danie jest bez
mięsa)
ziołapieprz i
sóloliwa z oliwekMakaron(dowolnie wybrany – ja bardzo lubię
razowe świderki lub penne, w oryginalnym przepisie jest tagliatelle).Wykonanie:Na patelni, na
oliwie podsmażam
mięso pokrojone w paseczki razem z
solą i
pieprzem. Następnie dodaję wyciśnięty
czosnek oraz pokrojoną drobno
cebulę. Wszystko razem się dusi,
mięso się rumieni.
Cukinie kroje ze skora w półksiężyce i dodaję do pozostałych składników. Ugotowany
makaron dodaję do całości w momencie kiedy
cukinia jest już miękka. Razem wszystko mieszam i doprawiam do smaku. Można gotowe danie posypać
startym serem.Galeria
Mój niezastąpiony pomocnik - Kropek:)..
Wersja z
pomidoramiOpracowała Edyta