Wykonanie
24 Lut zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami0 LikesPodziel się:




Wariacja pulpetowa – wersja zapiekana! Danie mało wymagające, proste w wykonaniu a jeśli zrobicie z podwójnej porcji spokojnie starczy na kilka obiadów. Mój chłopak kocha
ziemniaki, ja mniej ;) Ziemniaczany daszek zastąpić możecie innym warzywem – chociażby podsmażonymi plastrami
cukinii czy
batatem. Wszystkie składniki bez problemu powinniście dostać w pobliskim sklepie. Smacznego!(4 porcje)MIELONA
WOŁOWINA (ew
mięso drobiowe/wieprzowe) (ok 500g)2
CEBULE2-3
ZIEMNIAKI1 PUSZKA
POMIDORÓW2 ZĄBKI
CZOSNKU1
JAJKO2 ŁYŻKI POSIEKANEJ ŚWIEŻEJ
PIETRUSZKI2 ŁYŻKI POSIEKANEJ ŚWIEŻEJ
BAZYLII (opcjonalnie)
STARTY SER np
cheddar (opcjonalnie – ok 50g)
PRZYPRAWY (po 1 płaskiej łyżeczce): MIELONA
KOLENDRA,
KMIN RZYMSKI, SŁODKA I
OSTRA PAPRYKAMUSZTARDA DIJON (1 łyżka)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZDO POSYPANIA:ŚWIEŻA
PIETRUSZKA,
STARTY SERZiemniaki obieramy i kroimy w ok 0,5cm plastry, przekładamy do garnka z osoloną
wodą i gotujemy ok 15 minut aż zmiękną, odcedzamy.
Cebule siekamy jak najdrobniej, połowę przekładamy do miski. Dodajemy
mięso, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
jajko,
przyprawy, posiekane
zioła,
musztardę,
sos sojowy,
ser. Doprawiamy
solą i
pieprzem i mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i smażymy na
oliwie. Gdy pulpeciki zrumienią się z każdej strony przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na patelnię dolewamy nieco
oliwy i wrzucamy drugą
cebulkę. Smażymy na małym ogniu aż zmięknie, dodajemy
pomidory i smażymy dalej 5-7 minut co jakiś czas mieszając by sos lekko się zredukował i polewamy nim pulpety. Na wierzchu układamy plasterki podgotowanych
ziemniaków, posypujemy
papryką, skrapiamy
oliwą i zapiekamy całość w piekarniku nagrzanym do 200* ok 35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia możemy posypać
startym serem. Gotowe!

aromatyczne
chilli z
wołowiną
chrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar
cukinie zapiekane z
kurczakiem,
suszonymi pomidorami i
serem feta
fajny
kurczak z patelni z
kaszą jęczmienną i warzywamiPodziel się: