Wykonanie
W ramach letniej ramówki telewizyjnej obejrzałam 147 odcinek Kulinarnych Podróży Roberta Makłowicza z hiszpańskiej Teneryfy. Zupa ziemniaczana, którą gotował, wyglądała pysznie , a ponieważ wszystkie składniki były akurat w domu, nie pozostało mi nic innego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna.
składniki3 duże
ziemniaki1
cebula1 l
wody1
pomidor100 g
kiełbasy chorizo2
jajkapęczek
kolendrysos:pęczek
pietruszki1 łyżeczka
ostrej papryki w proszkuszczypta morskiej, gruboziarnistej
soliszczypta
kminu rzymskiego3 ząbki
czosnku100 ml
oliwyprzygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się
wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę
cebulę,
pomidora oraz pokrojoną w plastry
kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min.Do naczynia blendera włożyć pęczek
pietruszki, dodać
ostrą paprykę w proszku, szczyptę
soli,
kmin rzymski oraz ząbki
czosnku. Całość podlać
oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną
ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2
jajka. Gdy
białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami
kolendry.Uwaga: Nie zdecydowałam sie na gotowanie
jajek w zupie.
Jajka w koszulkach zawsze sprawiają mi nieco kłopotu, wolałam zrobić je osobno i dopiero włożyć na talerze.