ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana z jajkiem - Caldo de papas

Zupa ziemniaczana z jajkiem - Caldo de papas

nazwa

Wykonanie

W ramach letniej ramówki telewizyjnej obejrzałam 147 odcinek Kulinarnych Podróży Roberta Makłowicza z hiszpańskiej Teneryfy. Zupa ziemniaczana, którą gotował, wyglądała pysznie , a ponieważ wszystkie składniki były akurat w domu, nie pozostało mi nic innego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna.
składniki
3 duże ziemniaki
1 cebula
1 l wody
1 pomidor
100 g kiełbasy chorizo
2 jajka
pęczek kolendry
sos:
pęczek pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta morskiej, gruboziarnistej soli
szczypta kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
100 ml oliwy
przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, pomidora oraz pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min.
Do naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2 jajka. Gdy białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami kolendry.
Uwaga: Nie zdecydowałam sie na gotowanie jajek w zupie. Jajka w koszulkach zawsze sprawiają mi nieco kłopotu, wolałam zrobić je osobno i dopiero włożyć na talerze.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/09/zupa-ziemniaczana-z-jajkiem-caldo-de.html