Wykonanie
Na 4-5 porcji3 duże
ziemniaki(500 g) - umyć, pokroić w dużą kostkę1 ząbek
czosnku - drobno pokroić1
cebula - drobno pokroić2 małe
pomidory - pokroić w drobną kostkę4 gałązki
natki pietruszki - oberwać listki i grubo posiekać + kilka do dekoracji4
jajka - rozkłócić w misce4 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzNa patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
czosnek i
cebulę, zeszklić. Dodać
ziemniaki i smażyć ja przez 20 min na średniej temp, od czasu do czasu mieszając. Odstawić, domieszać
pomidory i pokrojoną
natkę, doprawić
solą i
pieprzem. Domieszać
jajka, udekorować listkami
natki. Piec 30 minut w 180°C ( termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.Tortilla ziemniaczana jest dobra zarówno gorąca, jak i letnia i zimna.Na piknik należy pokroić ja na niewielkie kawałki.