Wykonanie
Kuchnia afrykańska fascynowała mnie od dłuższego czasu, różnorodność składników, które są używane do potraw przyprawiały mnie o zawrót głowy, wyobrażałam sobie zapachy, smaki… ale zawsze miałam wrażenie, że przygotowanie tych dań według oryginalnych przepisów graniczy z cudem i zabiera zbyt wiele czasu. Liczyłam na to, że w najbliższym czasie wybiorę się np. do Maroka i zjem tam jedno z najpopularniejszych dań. Tak się jednak nie stanie jeszcze długo a moja ciekawość smaku Afryki nie mogła już dłużej czekać . No i cóż w tej sytuacji zrobić? Zabrać się do roboty! Znalazłam przepis na najbardziej popularne danie, serwowane w Maroku, którym jest Kefta Mkaouara. Ku mojemu, miłemu zaskoczeniu okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Zakasałam rękawki, popełniłam „ten dań” . Podobało mi się to, że potrawę robi się w jednym garnku, bo nie ma przy tym zbytniego bałaganu a smak …pikantny, wyrazisty, aromat rozgrzewa duszę i ciało. Teraz chcę więcej…chcę porównać smak Afryki, który poznałam we własnej kuchni ze smakiem w Maroku.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 55 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:Klopsiki:1/2 kg mielonej
wołowiny1 posiekana
cebula2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
ostrej papryki1/4 szklanki posiekanej
natki pietruszki1/4 szklanki posiekanej świeżej
kolendrySos pomidorowy:1 kg świeżych, dojrzałych
pomidorów1
cebula drobno posiekana1 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1 1/2 łyżeczki
kminku1 1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
ostrej papryki3 łyżki posiekanej
pietruszki3 łyżki posiekanej, świeżej
kolendry3 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskę1/3 szklanki
oliwy100 ml
wodyDodatkowo:4
jajkaSposób wykonania:
Sos pomidorowy:1.w głębokiej patelni na
oliwie podsmażyć
cebulę z
czosnkiem, dodać
pomidory ipozostałe składniki, dusić około 15 minut,2. w tym czasie przygotować klopsiki:Klopsiki:1. połaczyć
mięso mielone z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać ( najlepiej ręcznie), uformować małe klopsiki,2. do sosu wlać
wodę i włożyć klopsiki, przykryć i dusić około 20 min.3. po tym czsie wbić
jajka między klopsiki, wstawić do piekarnika na około 7min., aż
białko się zetnie,Podajemy natychmiast, gorące ze świeżym
pieczywem. Smacznego:))