Wykonanie
1 LikePodziel się:



Jesteś leniwy? Świetnie, bo to domowe stir-fry zrobisz w 15 minut! Pokrój, usmaż, zamieszaj i viola! Duuużo warzyw, soczysty
kurczak i aromatyczny
imbirowo-
sojowy sos. żołądek na pewno podziękuje!(3-4 porcje)1 PODWÓJNA
PIERŚ Z KURCZAKA (ok 500g)1 PACZKA MROŻONYCH CHIŃSKICH WARZYW NA PATELNIĘ (lub kilka
grzybów shiitake, 1/2
czerwonej papryki, 1
marchewka, 1
cebulka pokrojone w cieniutkie paseczki)
IMBIR (3cm kawałek)
CZOSNEK (2 ząbki)
SOS SOJOWY (ok 50ml )
MĄKA ZIEMNIACZANA /
SKROBIA KUKURYDZIANA (1 łyżka)
CUKIER BRĄZOWY (1 łyżeczka)
OLEJ SEZAMOWY/
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZDO PODANIA:
MAKARON SOJOWY/RYŻOWY/UDON
RYŻ JAŚMINOWY/BRĄZOWYPODPRAŻONE
ORZESZKI ZIEMNE /
SEZAMKurczaka kroimy w paseczki i przekładamy do miski, Dodajemy starty na tarce
imbir, przeciśnięty przez praskę
czosnek, olej/oliwę, mieszamy i schładzamy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, dodajemy mrożone (lub świeże) warzywa i smażymy aż
woda odparuje a warzywa się zrumienią i przekładamy je do osobnego naczynia. Na wciąż nagrzaną patelnię wykładamy
kurczaka wraz z marynatą, gdy
mięso się podsmaży dodajemy warzywa i doprawiamy
solą i
pieprzem. W naczynku łączymy ok 100ml
wody,
sos sojowy,
cukier i
mąkę(
skrobię). Dodajemy do reszty składników i smażymy całość jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z ryżem/makaronem. Bezpośrednio przed podaniem możemy posypać podprażonymi orzeszkami czy
sezamem Gotowe!

aromatyczne
chilli z
wołowiną
chrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar
cukinie zapiekane z
kurczakiem,
suszonymi pomidorami i
serem feta
Podziel się: