Wykonanie
Kolejny przepis na "chińszczyznę". Tym razem
pierś z kurczaka "stir-fry" w sosie
chilli . Sos nie jest zbyt ostry i raczej dominujący akcent stanowi tu
papryka, ale jak dla mnie ma bardzo ciekawy i specyficzny smak. Wielka zaleta
kurczaka chilli z
makaronem, jak i większości chińskich dań, to szybkość wykonania. Gotowy posiłek mamy dosłownie w 15 minut.
Porcja dla 2 osób150 g chińskiego
makaronuolej arachidowy250 g
piersi z kurczaka, pokrojonej w plastry1 mała
cukinia, pokrojona w paseczki1/2
czerwonej papryki, bez pestek, pokrojona w paski2 łyżki jasnego
sosu sojowego2
cebulki ze
szczypiorem, pokrojone wzdłuż w paskiNa sos:4 ząbki
czosnku, zgniecione i drobno pokrojony2,5 cm korzeń
imbiru, obrany i drobno pokrojony1 czerwona
papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona1/2
czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski2
pomidory, w plastrach5 łyżek
wody2 łyżki
ketchupu1 1 łyżeczka jasnego
cukru brązowegoWszystkie składniki na sos umieszczamy w blenderze i miksujemy.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przepłukujemy zimną, bieżącą
wodą i znowu odcedzamy. Skrapiamy odrobiną
oleju arachidowego i odstawiamy na bok.Podgrzewamy woka i dodajemy 1 łyżkę
oleju arachidowego. Dodajemy
kurczaka i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, aż
mięso zacznie się rumienić. Dodajemy
cukinię i
czerwoną paprykę i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia.Dodajemy ugotowany
makaron i dobrze mieszamy. Doprawiamy
sosem sojowym, dekorujemy
szczypiorkiem i podajemy natychmiast.
Makaron można zastąpić
ryżem jaśminowym.
Przepis z ksiązki Ching-He Huang "Chinese Food Made Easy"