ßßß Cookit - przepis na Kurczak chilli z makaronem

Kurczak chilli z makaronem

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na "chińszczyznę". Tym razem pierś z kurczaka "stir-fry" w sosie chilli . Sos nie jest zbyt ostry i raczej dominujący akcent stanowi tu papryka, ale jak dla mnie ma bardzo ciekawy i specyficzny smak. Wielka zaleta kurczaka chilli z makaronem, jak i większości chińskich dań, to szybkość wykonania. Gotowy posiłek mamy dosłownie w 15 minut.
Porcja dla 2 osób
150 g chińskiego makaronu
olej arachidowy
250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w plastry
1 mała cukinia, pokrojona w paseczki
1/2 czerwonej papryki, bez pestek, pokrojona w paski
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 cebulki ze szczypiorem, pokrojone wzdłuż w paski
Na sos:
4 ząbki czosnku, zgniecione i drobno pokrojony
2,5 cm korzeń imbiru, obrany i drobno pokrojony
1 czerwona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona
1/2 czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
2 pomidory, w plastrach
5 łyżek wody
2 łyżki ketchupu
1 1 łyżeczka jasnego cukru brązowego
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w blenderze i miksujemy.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przepłukujemy zimną, bieżącą wodą i znowu odcedzamy. Skrapiamy odrobiną oleju arachidowego i odstawiamy na bok.
Podgrzewamy woka i dodajemy 1 łyżkę oleju arachidowego. Dodajemy kurczaka i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, aż mięso zacznie się rumienić. Dodajemy cukinię i czerwoną paprykę i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy ugotowany makaron i dobrze mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, dekorujemy szczypiorkiem i podajemy natychmiast.
Makaron można zastąpić ryżem jaśminowym.
Przepis z ksiązki Ching-He Huang "Chinese Food Made Easy"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/05/chilli-chicken-z-makaronem.html