ßßß Cookit - przepis na Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim

Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim

nazwa

Wykonanie

Po ostatnim moim wyczynie kulinarnym został mi kawałek udźca wołowego. W związku z tym, że było go niewiele a obiad musiał wystarczyć dla dwóch osób, postanowiłam zrobić wołowinę z makaronem w stylu azjatyckim. Ostatnio interesuję się tym rodzajem kuchni, więc postanowiłam poeksperymentować. Jakiś czas temu dostałam też w prezencie żeliwnego woka, jego sezonowanie zajęło mi sporo czasu i wysiłku, więc czas był najwyższy żeby go wypróbować na poważnie. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące, poza tym jego wykonane jest szybkie i proste:).
Składniki:
150-200 g makaronu (u mnie pół opakowania chińskiego makaronu „3 minutowego”)
200 g wołowiny pokrojonej w paseczki
2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
1 papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterki
ok. 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
1 marchewka obrana i pokrojona w cienkie paski
1 łodyga selera naciowego pokrojona w paski
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 dymki pokrojone w plasterki wraz ze szczypiorem
3 łyżki oleju
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
50 ml wody
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,odcedź i odłóż na później.
Do mocno nagrzanego woka (lub głębokiej patelni) wlej olej i włóż wołowinę. Obsmaż ze wszystkich stron, uważaj aby mięsa nie przypalić. W razie potrzeby dolewaj wody.
Następnie dodaj marchewkę i smaż następne kilka minut, gdy będzie półtwarda dodaj paprykę i seler naciowy i duś do miękkości.
W osobnej miseczce wymieszaj sos sojowy,wodę,czosnek,chilli,imbir i cukier. Wlej mieszankę do woka i dokładnie wymieszaj. Gotuj wszystko jeszcze ok. 5 min, po tym czasie dodaj dymkę ze szczypiorkiem.
Ostatnim etapem jest dodanie do woka makaronu. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe.
Smacznego!
Share the post "Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim"
Źródło:http://karmelowy.pl/wolowina-z-makaronem-w-stylu-azjatyckim