Wykonanie
Lubię kuchnię azjatycką ze względu na dowolność w komponowaniu składników. To my decydujemy jakie warzywa dodamy, z jakiego
mięsa skorzystamy oraz jaki rodzaj
makaronu użyjemy.
Makaron zawsze można zamienić na
ryż. Ja postanowiłam przygotować danie, które z łatwością można zapakować do pojemnika i wziąć do pracy. Jest syte i pyszne. Nie muszę pisać, że jak zawsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie odczujemy również bałaganu w kuchni. Jak większość dań azjatyckich potrzebujemy jedynie
ostrego noża, deski do krojenia oraz dobrego woka.Warzywa jakie możemy użyć to oprócz wymienionych poniżej, również żółta lub
czerwona papryka,
fasolka szparagowa,
grzyby (
pieczarki) lub
seler naciowy.
Składniki:około 200g
makaronu chińskiego typu Chow Mein170g
mięsa wołowego pokrojonego w plastry2 ząbki
czosnku1
papryczka chilli pokrojona na plastry (najlepiej pozbawić ją wcześniej nasion – będzie łagodniejsza)20g
imbiru świeżego (starty na tarce)2 małe
marchewki (pokrojone w półplasterki)1
dymka (grubo posiekana wraz ze
szczypiorem)
olej rzepakowy do smażeniakilka kropel
oleju sezamowegobrązowy cukier (około 1 łyżeczki do smaku)
sos sojowy do doprawienia
Makaron gotujemy według wskazań producenta. Cedzimy i płuczemy pod zimną
wodą. Odstawiamy.
Mięso podsmażamy na rozgrzanym
oleju w woku. Ważne aby
mięso było ścięte z obu stron ale surowe w środku. Dodajemy przygotowane wcześniej
marchewkę,
dymkę,
imbir,
czosnek,
chilli. Całość smażymy około 3 minut dokładnie mieszając. Doprawiamy
sosem sojowym i
brązowym cukrem. Dodajemy przygotowany wcześniej
makaron i smażymy jeszcze około 2 minuty.