Wykonanie
Poziom trudnościSmażone wontony z
wołowiną mogą być imprezową przekąską, daniem obiadowym, można je jeść na lunch i na kolację lub po prostu kiedy zgłodniejecie, bo przygotowuje się je szybko i bardzo łatwo. Żeby było jeszcze szybciej i łatwiej można pozostawić je jako zlepione trójkąty i tak smażyć – są tak samo pyszne i efektowne jak te zawijane wokół palca.Składniki:Wontony:400 g mielonej, chudej
wołowiny20 g świeżego
imbiru2 duże ząbki
czosnku1
cebula dymka1
trawa cytrynowa (biała część)
szczypior od
cebuli dymki½ szklanki posiekanej
kolendry1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
sosu rybnego2 łyżki
sosu ostrygowego1 paczka (250 g) mrożonego ciasta na wontony – kupiłam na dziale mrożonek w sklepie E.Leclerc, dostępne także w sklepach internetowych
MASALA, oraz KUCHNIE ŚWIATA)½ szklanki zimnej
wody do smarowania ciasta
olej rzepakowy do głębokiego smażeniaSos do maczania:4 łyżki
ketchupu4 łyżki
wody2 łyżki
octu ryżowego8 kropel
ostrego sosu
chili (jak Franks – RedHot – Xtra Hot* lub
Tabasco Original)25 g
brązowego cukru*Franks – RedHot – Xtra Hot od niedawna jest do kupienia w sklepach Auchan i Kaufland w cenie ok. 10 PLNSposób przygotowania:Ciasto na wontony wyjąć z zamrażalnika, odłożyć do rozmrożenia.Przygotować sos do maczania, wszystkie składniki sosu wymieszać razem w niedużej miseczce.Mieloną
wołowinę przełożyć do miski.
Imbir,
czosnek i
cebulkę obrać i drobno posiekać, przełożyć do
mięsa. Z trawy odciąć zdrewniałą zieloną część, resztę drobno posiekać.
Szczypior i
kolendrę pokroić, dodać do
mięsa. Dolać
sos sojowy,
rybny i
ostrygowy, wszystko razem połączyć.Na każdym kawałku ciasta na wontony posmarować
wodą dwie krawędzie. Na środku placka nałożyć 1 łyżeczkę
mięsnego farszu, ciasto zawinąć tak żeby powstał trójkąt, dobrze skleić. Pierożki owijać wkoło wskazującego palca, zwilżyć rogi i zakleić.Gdy przygotujemy wszystkie pierożki należy rozgrzać
olej.
Olej gotowy do smażenia powinien
mieć temperaturę ok. 190°C (jeśli nie macie możliwości zmierzenia temperatury
oleju, najlepiej jest zrobić test przy pomocy kawałka ciasta, jeśli po wrzuceniu ciasta powstają wokół niego małe bąbelki to
olej jest już gotowy na smażenie,
olej nie może dymić – wtedy temperatura jest stanowczo za wysoka). Wontony smażyć partiami, po 4-5 pierożków na raz.Gdy się zarumienią i zaczną mocno bulgotać wyjąć je na papierowy ręcznik, żeby odciekł nadmiar tłuszczu.
Olej chwilę podgrzewać, żeby
woda wyparowała i smażyć kolejne pierożki.Smażone wontony z
wołowiną najlepiej podawać gorące, w towarzystwie sosu do maczania.Smacznego!