Wykonanie
Takie expresowe dania uwielbiam najbardziej! Kocham spędzać czas w kuchni ale kiedy wracam z pracy późnym wieczorem to nie mam już czasu na długie gotowanie. Chcę szybko coś przyrządzić, powędrować z talerzem do salonu, rozsiąść się na kanapie włączyć "Grę o tron" i delektować się smakiem w towarzystwie M. i przy akompaniamencie Kociego mruczanda. Mój wieczór idealny;)Ps. Dzwoniła Beti - zwana również mamą - z wieściami, że w końcu mnie odwiedzi! Już się nie
mogę doczekać wspólnych wieczorów z pędzlami, farbami, płótnem oraz skrzynkami. Będzie bosko!:) A Wam Moi
Drodzy, życzę udanego i smacznego dnia:*
Składniki: na 2 porcje100 g
ryżu basmati albo innego, który się nie klei po ugotowaniu200 g
wołowiny (ja wybrałam
rostbef)1
jajko1 szklanka
zielonej fasolki szparagowejdwie cienkie
cebulki dymki (tylko ich biała i jasno zielona część)ok 1/2 łyżeczki posiekanej drobno
papryczki chilliMarynata do
mięsa:1 łyżka jasnego
sosu sojowego1 łyżka
sosu ostrygowego1/2 łyżeczki
sosu rybnegołyżeczka
oleju sezamowego1 łyżeczka
octu ryżowegospory ząbek
czosnku1/2 łyżeczki mielonego lub świeżego
imbiru1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
przyprawy "5 smaków"dodatkowo do smażenia
mięsa będziecie potrzebować 1/2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej wymieszanej z 1/4 szklanki zimnej
wodyPrzygotowanie:Ugotujcie
ryż w osolonej wodzie pilnując, żeby się nie rozgotował (ma być sypki:) i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. *Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki marynaty i spróbujcie czy nie trzeba dodać któregoś ze składników (pamiętajcie, żeby uzyskać harmonię
między smakiem kwaśnym, słonym i słodkim oraz, że produkty różnych marek mogą się różnić nieco smakiem, dlatego próbowanie jest ważne! :)).
Mięso pokrójcie w cienkie plasterki i zamarynujcie (przez co najmniej 40 minut a jeśli macie czas to nawet całą noc, wtedy
mięso będzie delikatne i kruche).
Fasolkę pokrójcie na mniejsze kawałki a
dymkę pokrójcie pod skosem na cienkie plasterki. Jeśli używacie mrożonej to wyjmijcie ją z zamrażarki na 30 minut przed smażeniem.Jeśli macie już wszystko przygotowane to zaczynamy zabawę!:)- Na rozgrzanej
oliwie przesmażcie
ryż przez dwie minuty - następnie wbijcie do niego
jajko i szybko całość wymieszajcie. Doprawcie
solą i na koniec dodajcie posiekaną
dymkę i przełóżcie
ryż do innego naczynia.- Dobrze rozgrzejcie wok. Wlejcie dwie łyżki
oliwy i wrzućcie
mięso pozostawiając obok marynatę. Smażcie mieszając przez minutę po czym dodajcie
fasolkę i
chilli i smażcie kolejną minutę. Do marynaty wlejcie
wodę ze
skrobią i przelejcie do woka. Wyłączcie gaz i szybko wymieszajcie całość. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty dodajcie nieco
wody.Szybko prawda?:)* Bardzo ważne jest aby użyć do smażenia zimnego
ryżu. Jeśli wrzucicie na patelnię świeżo ugotowany, jeszcze ciepły
ryż to
zrobi się z niego pacia.