ßßß Cookit - przepis na Wołowina po chińsku i smażony ryż z jajkiem.

Wołowina po chińsku i smażony ryż z jajkiem.

nazwa

Wykonanie

Takie expresowe dania uwielbiam najbardziej! Kocham spędzać czas w kuchni ale kiedy wracam z pracy późnym wieczorem to nie mam już czasu na długie gotowanie. Chcę szybko coś przyrządzić, powędrować z talerzem do salonu, rozsiąść się na kanapie włączyć "Grę o tron" i delektować się smakiem w towarzystwie M. i przy akompaniamencie Kociego mruczanda. Mój wieczór idealny;)
Ps. Dzwoniła Beti - zwana również mamą - z wieściami, że w końcu mnie odwiedzi! Już się nie mogę doczekać wspólnych wieczorów z pędzlami, farbami, płótnem oraz skrzynkami. Będzie bosko!:) A Wam Moi Drodzy, życzę udanego i smacznego dnia:*
Składniki: na 2 porcje
100 g ryżu basmati albo innego, który się nie klei po ugotowaniu
200 g wołowiny (ja wybrałam rostbef)
1 jajko
1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
dwie cienkie cebulki dymki (tylko ich biała i jasno zielona część)
ok 1/2 łyżeczki posiekanej drobno papryczki chilli
Marynata do mięsa:
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki sosu rybnego
łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka octu ryżowego
spory ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego lub świeżego imbiru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
dodatkowo do smażenia mięsa będziecie potrzebować 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej wymieszanej z 1/4 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Ugotujcie ryż w osolonej wodzie pilnując, żeby się nie rozgotował (ma być sypki:) i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. *
Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki marynaty i spróbujcie czy nie trzeba dodać któregoś ze składników (pamiętajcie, żeby uzyskać harmonię między smakiem kwaśnym, słonym i słodkim oraz, że produkty różnych marek mogą się różnić nieco smakiem, dlatego próbowanie jest ważne! :)). Mięso pokrójcie w cienkie plasterki i zamarynujcie (przez co najmniej 40 minut a jeśli macie czas to nawet całą noc, wtedy mięso będzie delikatne i kruche).
Fasolkę pokrójcie na mniejsze kawałki a dymkę pokrójcie pod skosem na cienkie plasterki. Jeśli używacie mrożonej to wyjmijcie ją z zamrażarki na 30 minut przed smażeniem.
Jeśli macie już wszystko przygotowane to zaczynamy zabawę!:)
- Na rozgrzanej oliwie przesmażcie ryż przez dwie minuty - następnie wbijcie do niego jajko i szybko całość wymieszajcie. Doprawcie solą i na koniec dodajcie posiekaną dymkę i przełóżcie ryż do innego naczynia.
- Dobrze rozgrzejcie wok. Wlejcie dwie łyżki oliwy i wrzućcie mięso pozostawiając obok marynatę. Smażcie mieszając przez minutę po czym dodajcie fasolkę i chilli i smażcie kolejną minutę. Do marynaty wlejcie wodę ze skrobią i przelejcie do woka. Wyłączcie gaz i szybko wymieszajcie całość. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty dodajcie nieco wody.
Szybko prawda?:)
* Bardzo ważne jest aby użyć do smażenia zimnego ryżu. Jeśli wrzucicie na patelnię świeżo ugotowany, jeszcze ciepły ryż to zrobi się z niego pacia.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/11/woowina-po-chinsku-i-smazony-ryz-z.html