ßßß Cookit - przepis na Makaron chiński z wołowiną, marchewką i selerem

Makaron chiński z wołowiną, marchewką i selerem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
200 g pszennego makaronu Chow Mein
2 łyżki oleju roślinnego
150 g chudego mięsa wołowego
1 marchewka
1 gałązka selera naciowego
1 cebula lub 3 dymki
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego + do serwowania
kilka kropli sosu chilli
1 łyżka oleju sezamowego lub więcej do smaku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego lub sezamowego.
Rozgrzać wok i wlać pozostały łyżkę oleju. Wołowinę pokroić na cieniutkie plasterki w poprzek włókiem (polędwicę można pokroić nieco grubiej). Dodać do woka i smażyć przez ok. 7 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu (polędwicę wołową wystarczy obsmażyć tylko przez 1 minutę).
Dodać pokrojonego na plasterki selera, obraną i cienko pokrojoną marchewkę i pokrojoną cebulę lub dymkę, smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać posiekany czosnek, papryczkę chilli, imbir, smażyć przez kolejne kilkanaście sekund.
Dodać makaron i smażyć przez minutę. Dodać wymieszane: cukier, sos sojowy, sos chilli. Smażyć co chwilę mieszając przez 1 minutę.
Doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym w razie potrzeby.
Przełożyć do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.
Wskazówki
Do tego typu dań można wykorzystać dowolne warzywa: brokuły, paprykę, fasolkę, a także pieczarki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/chinski_makaron_z_wolowina/przepis.html