Wykonanie
Składniki2 porcje:200 g pszennego
makaronu Chow Mein2 łyżki
oleju roślinnego150 g chudego
mięsa wołowego1
marchewka1 gałązka
selera naciowego1
cebula lub 3
dymki1 ząbek
czosnku1
papryczka chili1 łyżeczka świeżo startego
imbiru1/2 łyżeczki
brązowego cukru3 łyżki
sosu sojowego + do serwowaniakilka kropli sosu
chilli1 łyżka
oleju sezamowego lub więcej do smaku1 łyżka posiekanego
szczypiorkuPrzygotowanie
Makaron włożyć do gotującej się i osolonej
wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą
wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką
oleju roślinnego lub
sezamowego.Rozgrzać wok i wlać pozostały łyżkę
oleju.
Wołowinę pokroić na cieniutkie plasterki w poprzek włókiem (
polędwicę można pokroić nieco grubiej). Dodać do woka i smażyć przez ok. 7 - 8 minut, mieszając od czasu do czasu (
polędwicę wołową wystarczy obsmażyć tylko przez 1 minutę).Dodać pokrojonego na plasterki
selera, obraną i cienko pokrojoną
marchewkę i pokrojoną
cebulę lub
dymkę, smażyć przez ok. 2 minuty.Dodać posiekany
czosnek,
papryczkę chilli,
imbir, smażyć przez kolejne kilkanaście sekund.Dodać
makaron i smażyć przez minutę. Dodać wymieszane:
cukier,
sos sojowy, sos
chilli. Smażyć co chwilę mieszając przez 1 minutę.Doprawić
olejem sezamowym oraz dodatkowym
sosem sojowym w razie potrzeby.Przełożyć do misek, posypać posiekanym
szczypiorkiem i zaraz podawać.WskazówkiDo tego typu dań można wykorzystać dowolne warzywa:
brokuły,
paprykę,
fasolkę, a także
pieczarki.