Wykonanie
Chow Mein to szeroka nazwa potraw ze smażonymi noodlami. Chyba jest to najpopularniejsze jedzenie na wynos w Irlandii. Jest to danie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości w lodówce.
Oto moja wersja tego klasyku
Na ok 3 porcje:
1 łyżka
oleju roślinnego1/2 drobno posiekanej
papryczki chili2 ząbki
czosnku drobno posiekanego
2cm
imbiru startego na tarce
1 łodyga
selera naciowego pokrojona w plasterki
4-5
młodych cebulek -
dymek, pokrojonych w spore kawałki
garść
grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze
pieczarki)
1
marchewka pokrojona w patyczki
garść
kiełków fasoli mung
mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy)
1 plaster
boczku2 spore chlusty
wina ryżowego (może też być
sherry)
200g
makaronu noodle
Na sos:
100ml
sosu sojowego light
2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
oleju sezamowego2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki kukurydzianej
Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą.
We wszystkich daniach typu stir fry najważniejsze jest przygotowanie. Wszystkie składniki muszą być wcześniej gotowe, bo nie ma już
potem czasu podczas smażenia.
Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy
olej i wsypujemy
chili,
czosnek i
imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy
seler,
marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy
grzyby i
dymkę. Wlewamy
wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy
kurczaka i
boczek (Jeśli
kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej noodle i
kiełki. Wlewamy sos i gotowe.
Smacznego!