Wykonanie
Dziś polecam pyszne, warzywne danie kuchni tajskiej, które zadowoli zarówno mięsożerców, jak wegetarian. Smaczne, aromatyczne i lekkie danie, z mnóstwem wspaniałych, sezonowych warzyw i cudownych przypraw.
Składniki :250g noodli jajecznych2
marchewki1 łodyżka
selera naciowego1 średnia
cukinia1
czerwona papryka1 czerwone
chilikawałek świeżego
imbiru1 ząbek
czosnku1,5 łyżeczki
przyprawy 5 smaków0,5 łyżeczki
cynamonu4 łodygi
dymki2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
wodyolej do smażeniaewentualnie inne dowolne warzywa np.
pieczarki,
kiełki fasoli,
pędy bambusa,
groszek cukrowy, itp.
Przygotowanie :Noodle przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Marchewkę i
selera pokrój w zapałki,
cukinie w cienkie półkrążki,
paprykę w paski.W woku rozgrzej
olej, przesmaż na nim
imbir starty na tarce,
czosnek pokrojony w plasterki oraz drobno pokrojone
chili. Dodaj pokrojone warzywa oraz
przyprawę 5 smaków i
cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj
dymkę pokrojoną w plasterki, noodle i wymieszaj, aby dobrze połączyły się z warzywami. Dolej
wodę i
sos sojowy, ponownie zamieszaj, smaż jeszcze przez chwilę i natychmiast podawaj. W razie potrzeby można indywidualnie doprawić
chili i/lub
sosem sojowym.
Smacznego !