Wykonanie
Pulpeciki wołowe w wersji lekko orientalnej – z
sezamem,
imbirem, w
sosie sojowym z
miodem. Szybkie w przygotowaniu, wystarczy jedna patelnia i pół godziny ! Ja lubię je z
makaronem pszennym ‚soba’ ale świetnie smakować będą też np z
ryżem. Przed podaniem możecie posypać posiekaną
pietruszką chrupiącymi
kiełkami słonecznika :)500g
mielonego mięsa wołowego (lub innego – wieprzowego lub z
indyka)2 ząbki
czosnku1
jajko1
cebulka szalotka, posiekana1 łyżka startego na tarce świeżego
imbiru2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sezamuolej sezamowy /
oliwa z oliwekmąka ziemniaczana (ew pszenna – do obtoczenia pulpecików)
sól i
pieprzSOS:1/3 szklanki
sosu sojowego3 łyżki
octu ryżowego3-4 łyżki
miodu2 łyżki
oleju sezamowegoDO PODANIA:
makaron ryżowy/sojowy/pszenny
ryż basmati/jaśminowyświeża pietruszka/kolendra
kiełki słonecznikasezamnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Do dużej miski przekładamy
mięso, dodajemy posiekaną
szalotkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
imbir,
sezam,
sos sojowy,
jajko. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Łączymy składniki dużą łyżką lub dłonią. Z masy formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i obtaczamy je delikatnie w
mące.Na patelni rozgrzewamy
olej sezamowy/oliwę. Smażymy pulpeciki 1-2 minuty z każdej strony – na złotobrązowy kolor.W osobnym naczynku łączymy składniki sosu.Gdy
mięso równomiernie się obsmaży, zmniejszamy ogień i dolewamy sos. Całość podgrzewamy 8-10 minut co jakiś czas mieszając, by
ocet odparował a sos zgęstniał. Podajemy z
makaronem lub
ryżemPrzed podaniem warto posypać całość dodatkowa porcja
sezamu,
kiełkami lub świeżą
pietruszką czy
kolendrą.Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar