ßßß Cookit - przepis na pulpeciki wołowe z sezamem, w sosie miodowo-imbirowym

pulpeciki wołowe z sezamem, w sosie miodowo-imbirowym

nazwa

Wykonanie

Pulpeciki wołowe w wersji lekko orientalnej – z sezamem, imbirem, w sosie sojowym z miodem. Szybkie w przygotowaniu, wystarczy jedna patelnia i pół godziny ! Ja lubię je z makaronem pszennym ‚soba’ ale świetnie smakować będą też np z ryżem. Przed podaniem możecie posypać posiekaną pietruszką chrupiącymi kiełkami słonecznika :)
500g mielonego mięsa wołowego (lub innego – wieprzowego lub z indyka)
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 cebulka szalotka, posiekana
1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sezamu
olej sezamowy / oliwa z oliwek
mąka ziemniaczana (ew pszenna – do obtoczenia pulpecików)
sól i pieprz
SOS:
1/3 szklanki sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
3-4 łyżki miodu
2 łyżki oleju sezamowego
DO PODANIA:
makaron ryżowy/sojowy/pszenny
ryż basmati/jaśminowy
świeża pietruszka/kolendra
kiełki słonecznika
sezam
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Do dużej miski przekładamy mięso, dodajemy posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sezam, sos sojowy, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy składniki dużą łyżką lub dłonią. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je delikatnie w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy/oliwę. Smażymy pulpeciki 1-2 minuty z każdej strony – na złotobrązowy kolor.
W osobnym naczynku łączymy składniki sosu.
Gdy mięso równomiernie się obsmaży, zmniejszamy ogień i dolewamy sos. Całość podgrzewamy 8-10 minut co jakiś czas mieszając, by ocet odparował a sos zgęstniał. Podajemy z makaronem lub ryżem
Przed podaniem warto posypać całość dodatkowa porcja sezamu, kiełkami lub świeżą pietruszką czy kolendrą.
Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar
Źródło:http://thefoodtime.com/pulpeciki-wolowe-z-sezamem-w-sosie-miodowo-imbirowym