Wykonanie
(2 porcje)
PIERŚ Z KURCZAKA (ok 300g)1
CEBULKA SZALOTKA, posiekanaŚWIEŻY
IMBIR (2cm pasek, obrany i starty na tarce)2 ŁYŻKI
SOKU Z CYTRYNYSKÓRKA STARTA Z 1/2
CYTRYNYSOS SOJOWY (2 łyżki)
MIÓD (1 łyżka)MĄKA KUKURYDZIANA (1 łyżka)
OLEJ SEZAMOWY (ew
oliwa z oliwek )
SEZAM (2-3 łyżki)
PIEPRZDO PODANIA:
MAKARON RYŻOWY /
RYŻ BASMATI
SZCZYPIOR, posiekany / LISTKI
OREGANOKurczaka kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki, Dodajemy łyżkę oleju/oliwy,
sos sojowy, starty
imbir, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju/oliwy, wrzucamy
szalotkę. Gdy zmięknie dodajemy
kurczaka z marynatą, oprószamy go
mąką ziemniaczaną i smażymy kilka minut do zrumienienia. Dodajemy
miód, sok i
skórkę z cytryny, łyżkę
sezamu. Smażymy by sos lekko się zredukował, doprawiamy
pieprzem i łączymy z makaronem/ryżem. Przekładamy na talerze. Posypujemy resztą
sezamu (możemy go wcześniej podprażyć na suchej patelni) i posiekanym
szczypiorkiem. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar