ßßß Cookit - przepis na pikantny gulasz z kurczakiem, papryką i sezamem

pikantny gulasz z kurczakiem, papryką i sezamem

nazwa

Wykonanie

1 DUŻA PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA
3-4 PAPRYKI, różnokolorowe
1 CZERWONA CEBULKA
2 ZĄBKI CZOSNKU
POMIDORY Z PUSZKI (1 puszka)
1 ZIEMNIAK/ BATAT
KONCENTRAT POMIDOROWY (1 łyżka)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (1 płaska łyżeczka)
WĘDZONA PAPRYKA W PROSZKU (opcjonalnie – 1/2 łyżeczki)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (szczypta)
SEZAM (jasny, czarny lub oba) (ok 1 łyżeczka)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
DO PODANIA:
RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY/BRĄZOWY
ŚWIEŻA BAGIETKA
ŚWIEŻA PIETRUSZKA, posiekana
Mięso oczyszczamy z błonek. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i białe błonki, cebulkę obieramy. Warzywa i kurczaka kroimy w kostkę. (cebulkę drobniej). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 7-8 minut i przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka, dodajemy dodatkową ilość oliwy, przyprawy i sezam. Smażymy kilka minut by mięso ładnie się zrumieniło, o czym przekładamy je do garnka z warzywami. Dodajemy koncentrat, sos sojowy, pomidory, pokrojonego w ok 1cm kostkę ziemniaka, zalewamy ok 3/4 szklanki wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu ok 30 minut (by sos zgęstniał a ziemniaczki były miękkie). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar
Źródło:http://thefoodtime.com/pikantny-gulasz-z-kurczakiem-papryka-pomidorami-i-sezamem