Wykonanie
1 DUŻA PODWÓJNA
PIERŚ Z KURCZAKA3-4
PAPRYKI, różnokolorowe1
CZERWONA CEBULKA2 ZĄBKI
CZOSNKUPOMIDORY Z PUSZKI (1 puszka)1 ZIEMNIAK/
BATATKONCENTRAT POMIDOROWY (1 łyżka)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (1 płaska łyżeczka)WĘDZONA
PAPRYKA W PROSZKU (opcjonalnie – 1/2 łyżeczki)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (szczypta)
SEZAM (jasny, czarny lub oba) (ok 1 łyżeczka)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDO PODANIA:
RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY/BRĄZOWYŚWIEŻA
BAGIETKAŚWIEŻA
PIETRUSZKA, posiekana
Mięso oczyszczamy z błonek. Z
papryk usuwamy gniazda nasienne i białe błonki,
cebulkę obieramy. Warzywa i
kurczaka kroimy w kostkę. (
cebulkę drobniej). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki
oliwy, dodajemy
cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy
papryki i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażymy ok 7-8 minut i przekładamy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy
kurczaka, dodajemy dodatkową ilość
oliwy,
przyprawy i
sezam. Smażymy kilka minut by
mięso ładnie się zrumieniło, o czym przekładamy je do garnka z warzywami. Dodajemy koncentrat,
sos sojowy,
pomidory, pokrojonego w ok 1cm kostkę
ziemniaka, zalewamy ok 3/4 szklanki
wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu ok 30 minut (by sos zgęstniał a ziemniaczki były miękkie). Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną
pietruszką. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcaaromatyczne
chilli z
wołowinąchrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar