Wykonanie
(2 porcje)1 MAŁA
CUKINIAPOMIDORKI KOKTAJLOWE (ok 250g)
SUSZONE POMIDORY w
oliwie (7-8szt)
PESTKI SŁONECZNIKA (2 łyżki)SUSZONA
BAZYLIASŁODKA PAPRYKA W PROSZKUSUSZONY
CZOSNEKPŁATKI CHILLI (opcjonalnie)
OCET BALSAMICZNYOLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE
SÓL PIEPRZ+PAPIER DO PIECZENIA
Cukinię kroimy w ok 1cm plastry, następnie w ćwiartki przekładamy do naczynia, skrapiamy
oliwą i
octem balsamicznym, posypujemy
przyprawami, mieszamy by plasterki pokryły się równomiernie i układamy je na papierze do pieczenia. Zapiekamy w 200* ok 15 minut (
cukinia powinna lekko się zrumienić)
Pomidorki kroimy na pół,
suszone pomidory w paseczki. Przekładamy do miseczek, dodajemy upieczone kawałki
cukinii. Posypujemy prażonymi przez ok 1-2 minuty (na suchej patelni)
pestkami słonecznika. Skrapiamy
octem balsamicznym,
oliwą, doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycąchrupiąca pieczona
kasza gryczana, do zup i sałatek
idealna lunchbox-owa
sałatka z
kurczakiem