ßßß
(2 porcje)1 MAŁA CUKINIAPOMIDORKI KOKTAJLOWE (ok 250g)SUSZONE POMIDORY w oliwie (7-8szt)PESTKI SŁONECZNIKA (2 łyżki)SUSZONA BAZYLIASŁODKA PAPRYKA W PROSZKUSUSZONY CZOSNEKPŁATKI CHILLI (opcjonalnie)OCET BALSAMICZNYOLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINESÓL PIEPRZ+PAPIER DO PIECZENIACukinię kroimy w ok 1cm plastry, następnie w ćwiartki przekładamy do naczynia, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, posypujemy przyprawami, mieszamy by plasterki pokryły się równomiernie i układamy je na papierze do pieczenia. Zapiekamy w 200* ok 15 minut (cukinia powinna lekko się zrumienić)Pomidorki kroimy na pół, suszone pomidory w paseczki. Przekładamy do miseczek, dodajemy upieczone kawałki cukinii. Posypujemy prażonymi przez ok 1-2 minuty (na suchej patelni) pestkami słonecznika. Skrapiamy octem balsamicznym, oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
chrupiąca pieczona kasza gryczana, do zup i sałatek
idealna lunchbox-owa sałatka z kurczakiem