Wykonanie
Rzymskie podudzia , są mocno napakowane
suszonymi pomidorami z
oliwy , prawie jak łydki rzymskiego legionisty mięśniami 😉 Oczywiście
kurczak, już na nich, nigdzie , nie pomaszeruje , chyba, że do piekarnika lub naszego brzucha 😉 Smakowite kąski
kurczaka , na obiad , kolację lub imprezę 😉

Składniki :6 podudzi z
kurczaka ze skórą1 słoiczek
suszonych pomidorów w
oliwie z
bazylią2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki suszonej
bazyliisól ,
chilli do smaku

Podudzia płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym .
Pomidory wyjmujemy z
oliwy (
oliwę zostawiamy ) , i wkładamy w każde podudzie , robiąc palcami kieszonkę
między kością , a skórą .
Czosnek wyciskamy do
oliwy po pomidorach , dodajemy
bazylię , mieszamy i nacieramy nią podudzia . Solimy , doprawiamy
chilli do smaku , odstawiamy na godzinkę do lodówki .

Pieczemy w nagrzanym do 160 C piekarniku , przez około 40-50 minut , w razie potrzeby , można osłonić górę folią ,żeby się nie przypalały . Gotowe , można podawać np. z
pomidorowym gnocchi 😉 Smacznego !