Wykonanie

(2-3 porcje)
MIELONE MIĘSO Z INDYKA (500g)2
CEBULE DYMKI (ze
szczypiorkiem) – posiekaneŚWIEŻA
MIĘTA – łyżka posiekanej
CZOSNEK – 1 duży ząbek – przeciśnięty przez praskę
MLEKO KOKOSOWE (ok 250ml)
CURRY W PROSZKU (3 łyżeczki)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (2 łyżeczki)
SOS SOJOWY (4 łyżki)
OLIWA Z OLIWEKKMIN RZYMSKI (opcjonalnie – 1/2 łyżeczki)SUSZONA
MIĘTA (opcjonalnie – 1 łyżeczka)CZERWONA PASTA
CURRY (opcjonalnie) (1/2 łyżeczki)DO PODANIA:
RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI/DZIKIZIARNA
SEZAMUŚWIEŻA
ROSZPONKASZCZYPIOREKDo miski wkładamy
mięso, dodajemy
cebulkę, połowę
szczypiorku,
miętę,
pietruszkę,
czosnek, połowę
curry i
sosu sojowego,
sól i
pieprz. Ugniatamy dłonią by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki
oliwy, wrzucamy
indyka, dodajemy resztę przypraw i smażymy 6-8 minut co jakiś czas mieszając by
mięso równomiernie się zrumieniło. Usmażone kulki przekładamy do garnka, dolewamy
mleko kokosowe, resztę
sosu sojowego, pastę
curry, ok 100 ml
wody i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut by sos zgęstniał. Gotowe!

(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowca
aromatyczne
chilli z
wołowiną
chrupiące
piersi z kurczaka zapiekane z salsą
pomidorową i
serem cheddar