ßßß Cookit - przepis na kulki z indyka w kokosowym sosie curry

kulki z indyka w kokosowym sosie curry

nazwa

Wykonanie

(2-3 porcje)
MIELONE MIĘSO Z INDYKA (500g)
2 CEBULE DYMKI (ze szczypiorkiem) – posiekane
ŚWIEŻA MIĘTA – łyżka posiekanej
CZOSNEK – 1 duży ząbek – przeciśnięty przez praskę
MLEKO KOKOSOWE (ok 250ml)
CURRY W PROSZKU (3 łyżeczki)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (2 łyżeczki)
SOS SOJOWY (4 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK
KMIN RZYMSKI (opcjonalnie – 1/2 łyżeczki)
SUSZONA MIĘTA (opcjonalnie – 1 łyżeczka)
CZERWONA PASTA CURRY (opcjonalnie) (1/2 łyżeczki)
DO PODANIA:
RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI/DZIKI
ZIARNA SEZAMU
ŚWIEŻA ROSZPONKA
SZCZYPIOREK
Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulkę, połowę szczypiorku, miętę, pietruszkę, czosnek, połowę curry i sosu sojowego, sól i pieprz. Ugniatamy dłonią by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy indyka, dodajemy resztę przypraw i smażymy 6-8 minut co jakiś czas mieszając by mięso równomiernie się zrumieniło. Usmażone kulki przekładamy do garnka, dolewamy mleko kokosowe, resztę sosu sojowego, pastę curry, ok 100 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut by sos zgęstniał. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar
Źródło:http://thefoodtime.com/kulki-z-indyka-w-kokosowym-sosie-curry