ßßß
Fot. Agnieszka i Michał WolniakowieCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Omlet - składniki:5 świeżutkich jaj2-3 łyżki śmietanki kremówkimleka lub wody5 dag dobrego masła bez żadnych domieszek (najlepiej klarowanego)sólfarsz:2-3 cebule4 plasterki wędzonej wędliny (bekonuszynki lub ogonówki)po dużej szczypcie tymianku i cząbru2 łyżki olejusólpieprzOmlet - sposób przygotowania: Najpierw wyjmij z lodówki jajka na omlet, żeby trochę się ogrzały, bo mocno schłodzone źle się ubijają. Pokrój wędzonkę w paski, przełóż na talerzyk. Obierz cebule i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni do farszu rozgrzej olej (nie za mocno), wrzuć cebulę, posól i podsmaż na średnim ogniu na złoto, często mieszając. Pod koniec dodaj wędlinę, zioła, dopraw pieprzem, wymieszaj. Trzymaj na małym ogniu jeszcze przez dwie minuty, przykryj. Na jednym z palników rozgrzej płytkę, postaw na niej patelnię, żeby w czasie, gdy będziesz robiła omlet, nadzienie nie wystygło. Umyj je starannie ciepłą wodą, żeby nie dać szans salmonelli, ułóż na papierowym ręczniku i kolejno wybij do miski. Wlej śmietankę, mleko lub wodę (nie więcej niż trzy łyżki!). Odrobina któregoś z tych płynów doda masie jajecznej pulchności i delikatności. Tym, którzy nie liczą kalorii, polecam śmietankę. Posól jajka z wyczuciem - mocniej na omlet pikantny, ledwo ledwo - na słodki. Weź widelec w prawą rękę, lewą trzymaj miskę i energicznie roztrzepuj jaja do chwili, kiedy białka z żółtkami się połączą, a na wierzchu pojawią się kłaczki piany. Nie powinno to trwać dłużej niż pół minuty, bo masa na omlet ma być jednolita, ale ciągnąca, a nie puszysta. Postaw patelnię na kuchence, włóż masło i podgrzewaj na średnim ogniu do chwili, gdy zniknie piana. Masło nie może się przypalić ani nawet ściemnieć. Teraz wlej jajka i gdy brzegi się zetną, podnieś je lekko łopatką, by masa z wierzchu spływała na dno. Podważaj tężejący krążek z różnych stron, przechylając patelnię. Te czynności są konieczne, ponieważ klasyczny omlet smaży się tylko z jednej strony. Gdybyś zauważyła, że spód zbyt szybko brązowieje, trochę zmniejsz płomień i poruszaj lekko patelnią. Przerwij smażenie, gdy masa z wierzchu przestanie już spływać, a dół równomiernie się zrumieni, czyli po 3-5 min. Jeszcze na patelni nałóż na połowę placka nadzienie i przykryj drugą połową. Pomagając sobie łopatką i przechylając patelnię, zsuń złożony omlet na ogrzany talerz albo półmisek, przetnij go na dwie porcje i od razu podawaj. Omlety z nadzieniem, które nakłada się cienką warstwą, możesz zwinąć w rulon.Jak zrobić puszysty omlet?Omlet
1. Jajka najlepiej kup na bazarze od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Muszą być świeże. 2. Pomyśl o dodatkach. Otwórz lodówkę, zajrzyj do środka. Możesz rolować w omlecie : pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez pestek i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę bekonOmlety z 4 stron świata
Sycący omlet z ziemniakami o hiszpańskim pochodzeniu. Można ją jeść na ciepło lub pokrojoną w małe kawałki, jako zimne tapas. W najprostszej wersji, do masy jajecznej dodaje się tylko plasterki ziemniaków, ale możesz wzbogacić omlet o kawałeczki zrumienionego boczku lub kiełbasy chorizo. TortillaDesery z patelni
; źródło: Okazje.info Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem oraz słodkimi konfiturami lub przecierem jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone maliny. Omlet cesarski z malinami 5 jajek 1 szklanka mleka 1Prosta, aromatyczna sałatka z dodatkiem świeżych ziół. Podawaj ją do omletów lub drobiu. Sałatka z sałatą lodową, miętą i bazylią Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona cebula 4 łodygi selera naciowego 2 dojrzałe pomidory po 1/2 pęczka bazylii i mięty 4 łyżki oliwyOmlety - nie tylko na śniadanie
Omlet cesarski to danie pochodzące prawdopodobnie z Austrii (i jeden z przysmaków cesarza Franciszka Józefa). Oprócz rodzynek można go przyrządzać z innymi ulubionymi bakaliami, a w sezonie - zamiast dżemu czy powideł - podawać ze świeżymi owocami lub musem. Omlet cesarski z rodzynkami 4 jajkaJak zrobić omlet ? To prostsze niż myślisz!
klarowane), uważając aby się nie przypaliło. W zależności od przepisu i własnej fantazji do masy jajecznej możemy dodać ulubione składniki, np. warzywa, mięso czy ryby. Można je również nałożyć na wierzch gotowego omletu . Jeśli wolisz słodkie dania, dodaj do niego to, co zwykle ląduje na naleśnikach lubŚwieże liście sałaty, delikatna brukselka i chrupiące orzechy - taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do omletów, pieczonego drobiu lub schabu. Zobacz przepis na sałatę z brukselką i orzechami pecan Taki omlet to znakomity sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały nam zGrzanki z pastą z awokado podawaj do zup, sałatek lub omletów . Zobacz przepis na: Grzanki z awokado Danie na lekki obiad lub kolację. Dla urozmaicenia, do omletu możesz dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory lub posiekane czarne oliwki. Zobacz przepis na: Ziołowy omlet Pyszna i zdrowaWięcej o Omlet