Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!OmletAutor red.

Fot. Agnieszka i Michał WolniakowieCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Omlet - składniki:5 świeżutkich jaj2-3 łyżki
śmietanki kremówkimleka lub
wody5 dag dobrego
masła bez żadnych domieszek (najlepiej klarowanego)
sólfarsz:2-3
cebule4 plasterki wędzonej
wędliny (
bekonuszynki lub ogonówki)po dużej szczypcie
tymianku i cząbru2 łyżki
olejusólpieprzOmlet - sposób przygotowania: Najpierw wyjmij z lodówki
jajka na omlet, żeby trochę się ogrzały, bo mocno schłodzone źle się ubijają. Pokrój wędzonkę w paski, przełóż na talerzyk. Obierz
cebule i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni do farszu rozgrzej
olej (nie za mocno), wrzuć
cebulę,
posól i podsmaż na średnim ogniu na złoto, często mieszając. Pod koniec dodaj
wędlinę,
zioła, dopraw
pieprzem, wymieszaj. Trzymaj na małym ogniu jeszcze przez dwie minuty, przykryj. Na jednym z palników rozgrzej płytkę, postaw na niej patelnię, żeby w czasie, gdy będziesz robiła omlet, nadzienie nie wystygło. Umyj je starannie ciepłą
wodą, żeby nie dać szans salmonelli, ułóż na papierowym ręczniku i kolejno wybij do miski. Wlej
śmietankę,
mleko lub
wodę (nie więcej niż trzy łyżki!). Odrobina któregoś z tych płynów
doda masie jajecznej pulchności i delikatności. Tym, którzy nie liczą kalorii, polecam
śmietankę.
Posól jajka z wyczuciem - mocniej na omlet pikantny, ledwo ledwo - na słodki. Weź widelec w prawą rękę, lewą trzymaj miskę i energicznie roztrzepuj
jaja do chwili, kiedy
białka z
żółtkami się połączą, a na wierzchu pojawią się kłaczki piany. Nie powinno to trwać dłużej niż pół minuty, bo masa na omlet ma być jednolita, ale ciągnąca, a nie puszysta. Postaw patelnię na kuchence, włóż
masło i podgrzewaj na średnim ogniu do chwili, gdy zniknie piana.
Masło nie może się przypalić ani nawet ściemnieć. Teraz wlej
jajka i gdy brzegi się zetną, podnieś je lekko
łopatką, by masa z wierzchu spływała na dno. Podważaj tężejący krążek z różnych stron, przechylając patelnię. Te czynności są konieczne, ponieważ klasyczny omlet smaży się tylko z jednej strony. Gdybyś zauważyła, że spód zbyt szybko brązowieje, trochę zmniejsz płomień i poruszaj lekko patelnią. Przerwij smażenie, gdy masa z wierzchu przestanie już spływać, a dół równomiernie się zrumieni, czyli po 3-5 min. Jeszcze na patelni nałóż na połowę placka nadzienie i przykryj drugą połową. Pomagając sobie
łopatką i przechylając patelnię, zsuń złożony omlet na ogrzany talerz albo półmisek, przetnij go na dwie porcje i od razu podawaj. Omlety z nadzieniem, które nakłada się cienką warstwą, możesz zwinąć w rulon.Jak zrobić puszysty omlet?Omlet

1.
Jajka najlepiej kup na bazarze od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Muszą być świeże. 2. Pomyśl o dodatkach. Otwórz lodówkę, zajrzyj do środka. Możesz rolować w
omlecie : pokrojoną w kostkę
paprykę,
pomidory bez pestek i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w kostkę
cebulę, pokrojony w kostkę
bekonOmlety z 4 stron świata

Sycący omlet z
ziemniakami o hiszpańskim pochodzeniu. Można ją jeść na ciepło lub pokrojoną w małe kawałki, jako zimne tapas. W najprostszej wersji, do masy jajecznej dodaje się tylko plasterki
ziemniaków, ale możesz wzbogacić omlet o kawałeczki zrumienionego
boczku lub
kiełbasy chorizo. TortillaDesery z patelni

; źródło: Okazje.info Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser
rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z
cukrem pudrem oraz słodkimi
konfiturami lub przecierem
jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone
maliny. Omlet cesarski z
malinami 5
jajek 1 szklanka
mleka 1Prosta, aromatyczna
sałatka z dodatkiem świeżych
ziół. Podawaj ją do omletów lub drobiu.
Sałatka z
sałatą lodową,
miętą i
bazylią Składniki: 1/2 główki
sałaty lodowej 1
czerwona cebula 4
łodygi selera naciowego 2 dojrzałe
pomidory po 1/2 pęczka
bazylii i
mięty 4 łyżki
oliwyOmlety - nie tylko na śniadanie

Omlet cesarski to danie pochodzące prawdopodobnie z Austrii (i jeden z przysmaków cesarza Franciszka Józefa). Oprócz
rodzynek można go przyrządzać z innymi ulubionymi
bakaliami, a w sezonie - zamiast
dżemu czy powideł - podawać ze świeżymi
owocami lub musem. Omlet cesarski z
rodzynkami 4
jajkaJak zrobić omlet ? To prostsze niż myślisz!

klarowane), uważając aby się nie przypaliło. W zależności od przepisu i własnej fantazji do masy jajecznej możemy dodać ulubione składniki, np. warzywa,
mięso czy
ryby. Można je również nałożyć na wierzch gotowego omletu . Jeśli wolisz słodkie dania, dodaj do niego to, co zwykle ląduje na naleśnikach lubŚwieże liście
sałaty, delikatna
brukselka i chrupiące
orzechy - taka
sałatka będzie świetnym dodatkiem do omletów, pieczonego drobiu lub
schabu. Zobacz przepis na
sałatę z
brukselką i
orzechami pecan Taki omlet to znakomity sposób na wykorzystanie ugotowanych
ziemniaków, które zostały nam zGrzanki z pastą z
awokado podawaj do zup, sałatek lub omletów . Zobacz przepis na: Grzanki z
awokado Danie na lekki obiad lub kolację. Dla urozmaicenia, do omletu możesz dodać pokrojone w paseczki
suszone pomidory lub posiekane
czarne oliwki. Zobacz przepis na:
Ziołowy omlet Pyszna i zdrowaWięcej o Omlet