Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 ząbki
czosnkukawałek (2 cm)
imbiru1
cebula3 łyżki
oleju1/2 kg piersi (4 sztuki)
kurczaka1
czerwona papryka1
zielona papryka250 g
ananasa z puszki (w kawałkach)Sos:1 szklanka
soku ananasowego (zalewy z puszki)3 łyżki
keczupu1 łyżka
cukru4 łyżki
octu z
czerwonego winasok z 1
cytrynyKurczak słodko-kwaśny - sposób przygotowania: Drobno posiekany
czosnek, obrany i starty
imbir oraz pokrojoną w słupki
cebulę podsmażamy na
oleju w woku lub na dużej patelni o grubym dnie. Mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy do woka, zagotowujemy i pozostawiamy kilka minut na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone w paski
piersi kurczaka,
paprykę pokrojoną w kostkę oraz
ananasa. Smażymy 6-8 minut. Podajemy z ugotowanym
ryżem długoziarnistym lub nudlami.DRÓB/23piersi gęsi po gruzińsku 11/75piersi gęsi z
kaparami 11/74piersi
kaczki w
syropie z
winogron 10/57piersi
kaczki z
oliwkami 5/61piersi
kurczaka na sosie
mandarynkowym 1/46piersi
kurczaka słodko - kwaśne 12/35piersi
kurczaka w sosie
estragonowym 5/61piersi
kurczaka z farszem
szpinakowym w sosie ze świeżejKuchnia chińska w pięciu smakach
bakłażana i smażymy, mieszając szpatułką i dociskając do ścian woka.
Kurczak słodko - kwaśny (dla 4-6 osób) 4 ząbki
czosnku, kawałek
imbiru (2 cm), 1
cebula, 3 łyżki
oleju, 1/2 kg
piersi kurczaka (4 sztuki), 1
czerwona papryka, 1
zielona papryka, 250 g
ananasa z puszki (w kawałkach) Sos: 1Kosz pełen smaków, czyli przepisy na piknik
Kurczak słodko - kwaśny Knorr - 1 Bulionetka drobiowa Knorr - 1 paczka ciasta chińskiego do wontonów - 1
papryczka chili - 50 g świeżego
imbiru - 1 ząbek
czosnku - 1 pęczek
kolendry - 1 l
oleju - 50 g
rodzynek - 200 ml
śmietany (36%) Sposób przygotowania: 1. Pokrój
pierś kurczaka w kostkę, posiekaj
Migdałowe inspiracje - przepisy z różnych stron świata
dodatkiem prażonych
migdałów w słodko-kwaśnym sosie. Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać również pokrojony w paski lub kostkę i obsmażony
filet z piersi kurczaka . Słodko - kwaśne
migdały z
ryżem 1/2 szklanki obranych
migdałów pół szklanki
syropu klonowego lub
miodu pół szklanki
octu winnego pół szklankiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu