ßßß Cookit - przepis na Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin Klaban
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia chińska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 ząbki czosnku
kawałek (2 cm) imbiru
1 cebula
3 łyżki oleju
1/2 kg piersi (4 sztuki) kurczaka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
250 g ananasa z puszki (w kawałkach)
Sos:
1 szklanka soku ananasowego (zalewy z puszki)
3 łyżki keczupu
1 łyżka cukru
4 łyżki octu z czerwonego wina
sok z 1 cytryny
Kurczak słodko-kwaśny - sposób przygotowania: Drobno posiekany czosnek, obrany i starty imbir oraz pokrojoną w słupki cebulę podsmażamy na oleju w woku lub na dużej patelni o grubym dnie. Mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy do woka, zagotowujemy i pozostawiamy kilka minut na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa. Smażymy 6-8 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem długoziarnistym lub nudlami.
DRÓB
/23piersi gęsi po gruzińsku 11/75piersi gęsi z kaparami 11/74piersi kaczki w syropie z winogron 10/57piersi kaczki z oliwkami 5/61piersi kurczaka na sosie mandarynkowym 1/46piersi kurczaka słodko - kwaśne 12/35piersi kurczaka w sosie estragonowym 5/61piersi kurczaka z farszem szpinakowym w sosie ze świeżej
Kuchnia chińska w pięciu smakach
bakłażana i smażymy, mieszając szpatułką i dociskając do ścian woka. Kurczak słodko - kwaśny (dla 4-6 osób) 4 ząbki czosnku, kawałek imbiru (2 cm), 1 cebula, 3 łyżki oleju, 1/2 kg piersi kurczaka (4 sztuki), 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 250 g ananasa z puszki (w kawałkach) Sos: 1
Kosz pełen smaków, czyli przepisy na piknik
Kurczak słodko - kwaśny Knorr - 1 Bulionetka drobiowa Knorr - 1 paczka ciasta chińskiego do wontonów - 1 papryczka chili - 50 g świeżego imbiru - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek kolendry - 1 l oleju - 50 g rodzynek - 200 ml śmietany (36%) Sposób przygotowania: 1. Pokrój pierś kurczaka w kostkę, posiekaj
Migdałowe inspiracje - przepisy z różnych stron świata
dodatkiem prażonych migdałów w słodko-kwaśnym sosie. Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać również pokrojony w paski lub kostkę i obsmażony filet z piersi kurczaka . Słodko - kwaśne migdały z ryżem 1/2 szklanki obranych migdałów pół szklanki syropu klonowego lub miodu pół szklanki octu winnego pół szklanki
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940336/kurczak+slodko+kwasny/p