Wykonanie
Dziś proponuję Wam szybkiego i pysznego
kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym. Próbowałam już różnych metod na jego przygotowane, lecz tę uważam za najsmaczniejszą. Próbowałam "ambitnych" składników, jak świeże
pomidory w sosie - nic z tego. Dobry poczciwy
keczup dużo lepiej się tu sprawdza. :) Przepis na podstawie Videojug.
ryż1 podwójna
pierś kurczakaananas z puszki1
papryka zielona1
cebula4 łyżki
soku z ananasa4 łyżki
keczupu3 łyżki
octu3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
oleju sezamowego1/4 łyżeczki
imbiru1 łyżka
mąki ziemniaczaniejszczypta
chili do smaku
olej do smażenia
mąka ziemiaczana do obtoczenia
kurczakaRyż ugotować.W międzyczasie przygotowujemy resztę dania.
Pierś kuraczaka pokroić w kostkę. Kawałki obtoczyć w
mące i usmażyć na złoto z obu stron w woku lub na głębokiej patelni. Układać je w taki sposób, by były pomiędzy nimi odstępy, i by kawałki nie sklejały się. Po podsmażeniu zdjąć je z patelni.Z
papryki usunąć gdniazdo nasienne, pokroić ją w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić grubo w kawałki.
Anansa pokroić w małe kawałki (sok zachować).
Cebulę wraz z
papryką podsmażyć w woku. Dodać
ananas i
kurczaka. Smażyć chwilę, mieszając.Składniki sosu dokładnie rozmieszać w miseczce. Wlać do warzyw z
kurczakiem. Smażyć, mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, dodać więcej
soku z ananasa. Jeśli wyjdzie za rzadki, dodać jeszcze łyżeczkę
mąki rozmieszaną w
soku z ananasa i ponownie zagotować całość. Pod koniec wewntualnie doprawić do smaku
solą.