Wykonanie
Znacie popularne
sosy słodko-kwaśne, które można kupić w sklepach? Zazwyczaj są pełne chemii i tłuszczu a mimo to nie raz zdarzyło się po nie sięgnąć kiedy brakowało czasu na gotowanie i nie miałam do niego aż takiej cierpliwości jak teraz. ;-) Ten smakuje bardzo podobnie do wersji słoikowej i bardzo szybko się go przygotowuje. Pasuje zarówno do
ryżu jak i
makaronu. Do jego przygotowania użyłam
keczupu łagodnego od Fanex .
1 duży
filet z kurczaka lub 2 mniejsze + 2 łyżki
maki ziemniaczanej do posypania1 duża
cebula2
czerwone papryki4 plastry
ananasa z puszki
olejsól,
pieprzSos:3 łyżki
cukru1/4 szklanki
syropu z puszki z
ananasami + 1/4 szklanki
wody1/2 szklanki
keczupu, u mnie od Fanex1 łyżka
octu1 łyżka
mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki zimnej
wody1.
Cebulę,
ananasa i
paprykę kroimy w kostkę. Fileta kroimy na nieduże kawałki.2. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy filety, które posypujemy
solą,
pieprzem i
mąką ziemniaczaną. Podsmażamy do zarumienienia, po czym dodajemy
paprykę. Podsmażamy przez około 15 minut, do momentu aż wyparuje puszczona przez
paprykę woda.3. W osobnym garnku z grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy
cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy
syrop z puszki i
wodę. W tym momencie karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy
keczup,
ocet i
mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki
wody. Dusimy aż zgęstnieje.4. Sos przelewamy do
mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z
ryżem lub
makaronem.