ßßß Cookit - przepis na Słynna marchewka na ostro mojej mamy

Słynna marchewka na ostro mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Jeżeli chodzi o domowe przetwory, to ten nie ma sobie równych.
Kiedy mama pyta mnie czy nie chcę od niej słoików z jej wyrobami zawsze nieśmiało pytam czy ma jeszcze trochę marchewki.... bo choć robi ją w hurtowych ilościach (w tym roku z 20 kg marchwi -co dało 70 słoików) to nigdy nie starcza jej do kolejnego sezonu. NIGDY.
Nie ma lepszych zapiekanek, niż te z dodatkiem marchewki na ostro!! Poza tym jest niezastąpiona kiedy chcemy przygotować coś na szybko, jest znakomicie przyprawiona, pikantna, genialna wręcz. Kto spróbował ten wie.
Sława tego wyrobu roznosi się wśród rodziny, znajomych, znajomych znajomych itp. i kiedy pada hasło, czy ktoś ma ochotę na zapiekanki częstą odpowiedzią jest: "jeśli z marchewką to owszem :)"
Dlatego też zamieszczam tu ten przepis, pomimo, że sama go nie robiłam to zajadam się nim od lat, wciąż z takim samym apetytem.
Składniki
1 kg marchwi
2 duże czerwone papryki
3 duże cebule
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1/2 słoika ketchupu
1/2 słoika koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
Marchew ugotować i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z resztą składników i zagotować. Do gotujących składników dodać pokrojoną marchewkę i wymieszać. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 minut.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/11/synna-marchewka-na-ostro-mojej-mamy.html