Wykonanie
Jeżeli chodzi o domowe
przetwory, to ten nie ma sobie równych.Kiedy mama pyta mnie czy nie chcę od niej słoików z jej wyrobami zawsze nieśmiało pytam czy ma jeszcze trochę
marchewki.... bo choć robi ją w hurtowych ilościach (w tym roku z 20 kg
marchwi -co dało 70 słoików) to nigdy nie starcza jej do kolejnego sezonu. NIGDY.Nie ma lepszych zapiekanek, niż te z dodatkiem
marchewki na ostro!! Poza tym jest niezastąpiona kiedy chcemy przygotować coś na szybko, jest znakomicie przyprawiona, pikantna, genialna wręcz. Kto spróbował ten wie.Sława tego wyrobu roznosi się wśród rodziny, znajomych, znajomych znajomych itp. i kiedy pada hasło, czy ktoś ma ochotę na zapiekanki częstą odpowiedzią jest: "jeśli z
marchewką to owszem :)"Dlatego też zamieszczam tu ten przepis, pomimo, że sama go nie robiłam to zajadam się nim od lat, wciąż z takim samym apetytem.
Składniki1 kg
marchwi2 duże
czerwone papryki3 duże
cebule1/2 szklanki
octu3/4 szklanki
cukru1/2 słoika
ketchupu1/2 słoika
koncentratu pomidorowego1 łyżka
soli1 łyżka
pieprzu2 łyżki
oleju2 łyżki
wodyMarchew ugotować i pokroić w kostkę.
Paprykę i
cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z resztą składników i zagotować. Do gotujących składników dodać pokrojoną
marchewkę i wymieszać. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 minut.