ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad proponuję soczystą pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Wspaniałe, wilgotne kawałki kurczaka w towarzystwie warzyw i owoców oraz aromatycznego, wyważonego sosu. Do tego odrobina pachnącego ryżu i obiad gotowy. Kto by pomyślał, że to tylko chwila w kuchni :-)
Składniki (2 porcje):
1 pierś z kurczaka
1-2 łyżki oleju ryżowego
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
4 krążki ananasa z puszki
4 łyżki soku z ananasa
3 łyżki octu z białego wina
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki brązowego cukru
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzać olej w woku. Papryki, marchewki, cebulę oraz ananas pokroić w niedużą kostkę.
Do woka najpierw wrzucić marchew i cebulę. Smażyć około 5 minut, następnie podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze z 5 minut. Dodać papryki, ananasa i smażyć, aż warzywa będą prawie miękkie.
W miseczce wymieszać dokładnie sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki cukru i połowę rozpuszczonej mąki ziemniaczanej.
Kurczaka pokroić w kostkę (2-3cm) i dodać do smażących się warzyw. Smażyć 2-3 minuty, następnie wlać sos i ciągle mieszając chwilkę poddusić, aż sos zgęstnieje Jeśli będzie za kwaśny dodać pozostałą łyżkę cukru, a gdy zbyt rzadki (choć raczej nie) pozostałą mąkę.
Podawać z aromatycznym ryżem, np. basmati lub jaśminowym. Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/06/kurczak-w-sosie-slodko-kwasnym.html