Wykonanie
Dziś na obiad proponuję soczystą
pierś z kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym. Wspaniałe, wilgotne kawałki
kurczaka w towarzystwie
warzyw i owoców oraz aromatycznego, wyważonego sosu. Do tego odrobina pachnącego
ryżu i obiad gotowy. Kto by pomyślał, że to tylko chwila w kuchni :-)
Składniki (2 porcje):1
pierś z kurczaka1-2 łyżki
oleju ryżowego1/2
zielonej papryki1/2
czerwonej papryki1 średnia
cebula1 średnia
marchewka4 krążki
ananasa z puszki4 łyżki
soku z ananasa3 łyżki
octu z
białego wina3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
brązowego cukrusok z 1/2
pomarańczy2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej
wodyświeżo zmielony
czarny pieprzRozgrzać
olej w woku.
Papryki,
marchewki,
cebulę oraz
ananas pokroić w niedużą kostkę.Do woka najpierw wrzucić
marchew i
cebulę. Smażyć około 5 minut, następnie podlać odrobiną
wody i trzymać jeszcze z 5 minut. Dodać
papryki,
ananasa i smażyć, aż warzywa będą prawie miękkie.W miseczce wymieszać dokładnie
sok z ananasa, sok z
pomarańczy,
ocet,
sos sojowy,
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
cukru i połowę rozpuszczonej
mąki ziemniaczanej.
Kurczaka pokroić w kostkę (2-3cm) i dodać do smażących się warzyw. Smażyć 2-3 minuty, następnie wlać sos i ciągle mieszając chwilkę poddusić, aż sos zgęstnieje Jeśli będzie za kwaśny dodać pozostałą łyżkę
cukru, a gdy zbyt rzadki (choć raczej nie) pozostałą
mąkę.Podawać z aromatycznym
ryżem, np. basmati lub jaśminowym. Smacznego :-)