ßßß
Czosnek i cebulę siekamy, czosnek w plasterki, a cebulę w podobnej wielkości kostkę. Mrożony szpinak rozmrażamy, zalewając odrobiną wody i podgrzewając w garnku, pod przykryciem. Rozmrożony osączamy na sicie. Masło topimy, a gdy zacznie się pienić dodajemy czosnek i cebulę, solimy i przesmażamy aż będą złote. Dodajemy szpinak, świeży, umyty lub osączony mrożony. Smażymy kilka minut aż będzie miękki. Dodajemy serek, rozpuści się w wytworzonym mimo wszystko sosie, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i szpinak mamy gotowy!Tak przygotowany farsz możemy wykorzystać do:1. Faszerowania naleśników, które podajemy zawinięte w koperty, z kleksem majonezu i odrobiną farszu na wierzchu.2. Pierogów:Gotowanych: 1/2 kg mąki, 1 szklanka wrzątki, 2-3 łyżki oleju i 1 łyżeczka soli – wymieszana i wyrobiona na gładkie ciasto.Pieczonych: 275 g op. ciasta francuskiego kroimy na k8 równych kwadratów, nadziewamy farszem, zwijamy w trójkąty (jedynie sklejając brzegi), smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajem i obsypujemy grubą morską solą, sezamem, makiem lub słonecznikiem. Pieczemy w 180-190 stopniach przez 20 minut.3. Tarty z serem i łososiem .Potrzebne będzie dodatkowo 100 g wędzonego łososia a zamiast serka topionego 100 g bryndzy lub mozzarelli (uważajcie z solą – łosoś i bryndza są słone).300 g mąki krupczatki, zagniatacie z 150 g masła, łyżeczką soli, 1 jajem bądź kilkoma łyżkami wody, formujecie kulę i schładzacie przez godzinę. Wykładacie formę do tarty lub blachę do ciasta, podpiekacie spód przez 10 minut w 180 stopniach, po czym wykładacie farsz,a na nim łososia porwanego na kawałki i ser. Pieczecie jeszcze 25 minut. Najlepiej podawać taką tartę z sałatą z vinegretem z pomidorkami chery.4. Razowego makaronuUgotujcie do niego razowy makaron i podajcie posypany świeżymi ziołami – np. bazylią i posypany startym dojrzałym serem – np. bursztynem.
5 . Zapiekanego bakłażana z orzechamiDanie, które dane było mi jeść w jednej z restauracji. Będziecie potrzebować 50 g orzechów (włoskich lub laskowych) i oliwy z oliwek . Bakłażany kroicie w 1/2 cm plastry, solicie i odstawiacie na 10 minut, po tym czasie lekko płuczecie wodą, używając do tego celu mokrego ręcznika, i grillujecie. Plastry faszerujecie szpinakiem ( w wersji wegańskiej użyjcie kremowego tofu), posypujecie prażonymi orzechami, skrapiacie oliwą i zapiekacie w 190 stopniach przez 15-20 minut. Pychota!Powiązane notki:Szybki makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serkaSałatka ze szpinaku, brzoskwini, oliwek i fetyPyszna cukinia ze szpinakiem w kremowym serowym sosiePizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczkiTarta z łososiem, szpinakiem i porem ( krok po kroku )