Wykonanie
Ostatnimi czasy pojawił się na blogu przepis na
szpinak, jako baza do różnych potraw. Dziś kolejny przepis na wykorzystanie właśnie tego
szpinaku, mianowicie lasagne ze
szpinakiem i
kurczakiem. Danie bardzo proste, syte i przepyszne.
Składniki :- 1 opakowanie
mrożonego szpinaku- 1 kostka
sera typu
feta- 2 kostki
mozzareli- 1
cebula- 3 ząbki
czosnku- 1
pierś z kurczaka-
makaron lasagneBeszamel :- 0,5 kostki
masła- 2-3 łyżki
mąki- 0,5 l
mleka-
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprzPrzygotowanie :1.
Szpinak przygotowujemy wg tego przepisu .2.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kosteczkę i delikatnie solimy. Podsmażamy na patelni, aż się delikatnie zarumieni.
3. Przygotowujemy beszamel:-
masło topimy na rozgrzanej patelni- dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy- kiedy delikatnie zacznie się rumienić, dolewamy powoli zimne
mleko- wsypujemy
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową i całość dokładnie mieszamy aż zgęstnieje.4. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy
masłem. Wlewamy trochę beszamelu i równomiernie rozprowadzamy.5. Kładziemy na to 3 płaty
makaronu lasagne (bez gotowania).6. Następnie
makaron smarujemy beszamelem, kładziemy
szpinak na to i posypujemy
kurczakiem. Na to układamy kolejną warstwę
makaronu7. Na
makaron wkładamy sam beszamel i znów kolejna warstwa
makaronu. Kolejna warstwa to sam
szpinak i
kurczak.8. Ostatnią warstwę tworzy
makaron, który smarujemy resztką beszamelu i układamy pokrojoną w kostkę
mozzarellę.9. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.10. W tym czasie odstawiamy naszą lasagne, aby smaki się przegryzły. Gdy piekarnik będzie nagrzany wkładamy na ok 40 minut nasze danie.11. Dekorujemy świeżą
bazylią i podajemy.Uwaga : Lasagne można przygotować bez
kurczaka w wersji wegetariańskiej i również będzie smaczna.S M A C Z N E G O ! ! !