Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Takie danie je się od święta. Cała masa pyszności skąpana w sycącym i kremowym beszamelu z dodatkiem czerwonego argentyńskiego
wina. Jak dla mnie to jeden z lepszych sposobów podania
makaronu.
Cannelloni i Lasagne wbrew pozorom nie wymagają wcześniejszego obgotowywania – kiedyś bardzo mnie to dziwiło – teraz z chęcią zabieram się za nie gdyż są bardzo łatwe w przygotowaniu – nadziewacie, zalewacie je sosem, obsypujecie
serem lub
ziołami czy warzywami i już można je zapiekać. Na gościach robi wielkie wrażenie. Konsystencja dania jest nieporównywalna do żadnego innego. Dobrałam do niego
wino Celebro . Półwytrawne ciemno
czerwone wino świetnie sprawdzi się jako kompan tego
mięsnego makaronu.
Składniki:6 porcji:
makaron250 g (op.)
makaronu cannelloni500 g mielonej
wołowiny2
czerwone papryki1
żółta papryka1
cebula1
marchew1 puszka krojonych
pomidorów3-4 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
cukru1 łyżka
słodkiej papryki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
cynamonusól,
pieprz do smaku
oliwa do smażenia6 dużych pastrów ulubionego
seraBeszamel:40 g
masła40 g
mąki300 ml tłustego
mleka200 ml
wody1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól,
pieprzPrzygotowanie:Sos warzywny:
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulę i
paprykę kroimy w kostkę.
Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki.Rozgrzewamy
oliwę.Na gorącą wrzucamy
cebulę i
czosnek, lekko solimy.Smażymy do zeszklenia.Dodajemy
paprykę w proszku. Gdy zacznie pachnieć dodajemy surową
paprykę i smażymy 5 minut.Po tym czasie dodajemy
mięso. Smażymy kolejne 5 minut.Dodajemy koncentrat, zasmażamy aż zacznie skwierczeć – ma to wpływ na aromat sosu.Wlewamy
pomidory i 400 ml
wody.Dodajemy
cynamon,
bazylię i
oregano.Dusimy 30-40 minut, aż lekko zgęstnieje.Doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem.Beszamel:
Masło topimy, na skiwerczące dodajemy
mąkę.Podsmażamy 1-2 minuty, tak aby nie ściemniała.Wlewamy
mleko.Gotujemy 5-6 minut do zgęstnienia.Doprawiamy, najlepiej świeżo starymi
pieprzem i gałką oraz
solą.
Cannelloni:
Makaron faszerujemy sosem i układamy w blaszce.Zalewamy go beszamelem ( jeśli za bardzo zgęstniał można go rozcieńczyć odrobiną
mleka lub
wody – musi swobodnie wylewać się z naczynia ), tak aby dokładnie zakrył
cannelloni – inaczej
makaron pozostanie suchy.
Cannelloni przykrywamy folią i odkładamy na kilkanaście minut ( aby jeszcze bardziej zmiękło przed pieczeniem ) do lodówki lub zamrozić.
Makaron wstawiamy do piekarnika – 180 stopni, góra dół. Pieczemy 30 minut pod folią. Póżniej włączamy funkcję grilla , a na wierzchu układamy
ser ( plastry można pokroić w paski – jak ja ). Zapiekamy jeszcze 15 minut.Podajemy.Tak przygotowany sos możecie podać też z
makaronem fusili – świderki lub penne – rurki.Zapieczony lub posypany
serem będzie pyszny.Powiązane notki:
Chilli con
Canne –
cannelloni pod beszamelem z
sosem bolońskim,
fasolą i
kukurydząJajka zapiekane w
papryceDla niemowląt :
Kurczak z zimowymi warzywami i
makaronemSekrety męskiej uczty :
Piersi z kurczaka zapiekane z
serem i
pure ziemniacznymOrientalna faszerowana
papryka z
sosem tzatziki