ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z wołowiną i warzywami zapiekane z beszamelem

Cannelloni z wołowiną i warzywami zapiekane z beszamelem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Takie danie je się od święta. Cała masa pyszności skąpana w sycącym i kremowym beszamelu z dodatkiem czerwonego argentyńskiego wina. Jak dla mnie to jeden z lepszych sposobów podania makaronu. Cannelloni i Lasagne wbrew pozorom nie wymagają wcześniejszego obgotowywania – kiedyś bardzo mnie to dziwiło – teraz z chęcią zabieram się za nie gdyż są bardzo łatwe w przygotowaniu – nadziewacie, zalewacie je sosem, obsypujecie serem lub ziołami czy warzywami i już można je zapiekać. Na gościach robi wielkie wrażenie. Konsystencja dania jest nieporównywalna do żadnego innego. Dobrałam do niego wino Celebro . Półwytrawne ciemno czerwone wino świetnie sprawdzi się jako kompan tego mięsnego makaronu.
Składniki:
6 porcji:
makaron
250 g (op.) makaronu cannelloni
500 g mielonej wołowiny
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 cebula
1 marchew
1 puszka krojonych pomidorów
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
1 łyżka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cynamonu
sól,pieprz do smaku
oliwa do smażenia
6 dużych pastrów ulubionego sera
Beszamel:
40 g masła
40 g mąki
300 ml tłustego mleka
200 ml wody
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól,pieprz
Przygotowanie:
Sos warzywny:
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki.
Rozgrzewamy oliwę.
Na gorącą wrzucamy cebulę i czosnek, lekko solimy.
Smażymy do zeszklenia.
Dodajemy paprykę w proszku. Gdy zacznie pachnieć dodajemy surową paprykę i smażymy 5 minut.
Po tym czasie dodajemy mięso. Smażymy kolejne 5 minut.
Dodajemy koncentrat, zasmażamy aż zacznie skwierczeć – ma to wpływ na aromat sosu.
Wlewamy pomidory i 400 ml wody.
Dodajemy cynamon, bazylię i oregano.
Dusimy 30-40 minut, aż lekko zgęstnieje.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Beszamel:
Masło topimy, na skiwerczące dodajemy mąkę.
Podsmażamy 1-2 minuty, tak aby nie ściemniała.
Wlewamy mleko.
Gotujemy 5-6 minut do zgęstnienia.
Doprawiamy, najlepiej świeżo starymi pieprzem i gałką oraz solą.
Cannelloni:
Makaron faszerujemy sosem i układamy w blaszce.
Zalewamy go beszamelem ( jeśli za bardzo zgęstniał można go rozcieńczyć odrobiną mleka lub wody – musi swobodnie wylewać się z naczynia ), tak aby dokładnie zakrył cannelloni – inaczej makaron pozostanie suchy.
Cannelloni przykrywamy folią i odkładamy na kilkanaście minut ( aby jeszcze bardziej zmiękło przed pieczeniem ) do lodówki lub zamrozić.
Makaron wstawiamy do piekarnika – 180 stopni, góra dół. Pieczemy 30 minut pod folią. Póżniej włączamy funkcję grilla , a na wierzchu układamy ser ( plastry można pokroić w paski – jak ja ). Zapiekamy jeszcze 15 minut.
Podajemy.
Tak przygotowany sos możecie podać też z makaronem fusili – świderki lub penne – rurki.
Zapieczony lub posypany serem będzie pyszny.
Powiązane notki:
Chilli con Cannecannelloni pod beszamelem z sosem bolońskim, fasolą i kukurydzą
Jajka zapiekane w papryce
Dla niemowląt : Kurczak z zimowymi warzywami i makaronem
Sekrety męskiej uczty : Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pure ziemniacznym
Orientalna faszerowana papryka z sosem tzatziki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/05/cannelloni-z-wolowina-i-warzywami-zapiekane-z-beszamelem