Wykonanie
SKŁADNIKI:200 g
makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania)500
mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego)2 ząbki
czosnku1
cebula1
marchewkapuszka
pomidorów krojonych100 g
oliwy z oliweksól,
pieprz,
suszone oregano ,
bazylia suszona,
papryczka chilliSos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki500 ml
mlekatarty
sergałka muszkatołowa,
sól,
pieprzCebulę kroimy w kostkę,
czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, przesmażamy
cebulę, a następnie
mięso z
czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy
pomidory i startą na dużych oczkach
marchewkę. Doprawiamy
solą,
pieprzem, papryczką,
oregano,
bazylią.
Rozpuszczamy
masło, dodajemy 2 łyżki
mąki, dolewamy zimne
mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.Płaty lasagn e układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym
oliwą, na
makaron kładziemy trochę
sera,
potem sos bolognese,
ser, ponownie układamy płaty
makaronu itd. do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwę
makaronu przykrywamy
sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym
serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
SMACZNEGO!!!