Wykonanie
Składniki (na duża blachę, około 4-6 osób):Sos bolognese750 g
mięsa mielonego (użyłam wołowego)1 spora
cebula (dałam czerwoną)3-4 ząbki
czosnku (można dać więcej)2
marchewki250 g siekanych
pomidorów z puszki250 ml passaty pomidorowej
oliwa z oliwek do smażenia + opcjonalnie łyżka
masłasól,
pieprz,
przyprawy:
tymianek,
bazylia,
oreganoBeszamel2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiokoło 400 ml
mlekaszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprzOrazSuche płaty lazanii (u mnie poszło 3/4 opakowania)Ulubiony
żółty ser i/lub
mozzarellaPrzygotowanie:Sos bolognese:
Cebulę kroimy w kostkę oraz szklimy na patelni z
oliwą z oliwek oraz
masłem. Dodajemy posiekane ząbki
czosnku oraz
mięso mielone, wszystko smażymy aż
mięso przysmaży się z wierzchu i nie będzie już czerwone. W międzyczasie dodajemy trochę
soli,
pieprzu oraz przypraw. Dodajemy starte na tarce
marchewki oraz zalewamy wszystko
pomidorami oraz passatą
pomidorową. Wszystko przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez czas przygotowywania reszty składników lasagne. Sos można jeszcze doprawić do smaku, ważne jest jednak żeby był on dość rzadki, gdyż suche płaty
makaronu wchłoną płyn. Oczywiście możecie użyć na przykład sosu z innego przepisu: tego lub tego, należy tylko pamiętać o konsystencji.Beszamel: Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, aby nie powstawały grudki). Następnie cały czas mieszając dodajemy partiami
mleko: wlewamy trochę i mieszamy aż wszystko się połączy i tak do czasu aż zużyjemy całe
mleko. Cały czas mieszając dodajemy szczyptę
gałki muszkatołowej, trochę
soli i
pieprzu oraz trzymamy na ogniu do czasu aż beszamel się zagotuję – wtedy też powinien stać się gęsty. Cały czas mieszamy!Składanie: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na dno formy dajemy odrobinę sosu bolognese, następnie układamy ściśle jedną warstwę
makaronu. Wszystko zalewamy częścią sosu
mięsno-
pomidorowego, następnie dajemy odrobinę beszamelu (można do każdej warstwy zetrzeć też trochę
sera) i układamy kolejne płaty
makaronu. Tak postępujemy aż skończymy cały sos bolognese – powinno wyjść około 5 warstw. Ostatnia warstwa to
makaron, i na niego wylewamy pozostały beszamel (w pozostałych warstwach używamy go niezbyt dużo, tak żeby mniej więcej połowa została na koniec). Wszystko posypujemy hojną warstwą
seraPrzykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie odkrywamy, nastawiamy na 200 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut aż
ser się zrumieni.