ßßß
(Przepis na dużą blachę)Paczka makaronu do lasagne (lub domowy makaron)150 g mozzarelli (można zastąpić żółtym serem)100 g startego parmezanu50 g masłaRagout:600 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe)750 g pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów w zalewie1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)2 łyżki oliwy1 duża marchewka1/3 korzenia selera (w oryginale 1 łodyga naciowego)2 cebule1 ząbek czosnkudo smaku: szałwia, rozmaryn, pieprz, sólSos beszamelowy:100 g masła100 g mąki1 litr mlekaszczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smakuDodatkowo:200 g jarmużuŻeby rozłożyć przygotowanie w czasie ragout można przyrządzić dzień wcześniej. Marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i razem z selerem i marchewką obsmażyć na oliwie. Dodać mięso, smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlać wino i dusić aż sos nieco odparuje. Dodać pomidory, podlać bulionem i dusić jeszcze 40 minut na wolnym ogniu. Przyprawić.Beszamel: Z masła i przesianej mąki zrobić jasnę zasmażkę (pierwszego stopnia) i ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką)rozprowadzić ją zimnym mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu aż beszamel zgęstnieje. Przyprawić.Płaty makaronu krótko obgotować w małej ilości wody. Lub przygotować dwie miski: jedną wypełnić wrzątkiem, drugą bardzo zimną wodą. Płaty makaronu najpierw (porcjami) wkładamy do gorącej wody, a gdy nieco zmiękną przekładamy do zimnej. Powtarzamy te czynności aby na bieżąco mieć gotowy makaron.Formę do zapiekania/blachę, wysmarować masłem, przykryć cienką warstwą jeszcze ciepłego sosu beszamelowego, ułożyć płaty makaronowe tak aby nie zastawiać luk, w razie potrzeby przyciąć. Na to położyć warstwę beszamelu i ragout (mogą się trochę wymieszać), rozdrobnione liście jarmużu (jarmuż najlepiej wcześniej zblanszować), posypać posiekaną mozzarellą i startym parmezanem, następnie ułożyć płaty makaronu- powtarzać aż do wykorzystania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronu polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła, no i tutaj jeszcze z dodatkiem pozostałego jarmużu.Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 st. C.