Wykonanie
Składniki:200 g
makaronu lasagne (ze sklepu)400 g
mielonego mięsa wołowo-wieprzowego2-4 ząbki
czosnku2
cebule500 g dojrzałych, obranych ze skórki
pomidorów lub
pomidorów z puszki100 g
oliwy z oliwek150 – 400 g
żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)kilka
pomidorów do dekoracji
sólsuszone oregano i
tymianekbazylia świeża lub suszona
Sos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki500 ml
mlekaPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, przesmażamy
cebulę, a następnie
mięso z
czosnkiem mieszając przez ok 10 – 15 min. Dodajemy
pomidory. Doprawiamy
solą,
oregano,
tymiankiem,
bazylią.Przygotowujemy
sos beszamelowy:Rozpuszczamy
masło, dodajemy 2 łyżki
mąki, dolewamy zimne
mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym
oliwą, na
makaron kładziemy trochę
sera,
potem sos bolognese,
sos beszamelowy,
ser, ponownie układamy płaty
makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę
makaronu przykrywamy
sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym
serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.Przepis na lasagne, z którego m.in. słynie kuchnia włoska, jest dość czasochłonny, ale wart zachodu.