ßßß
1 op makaronu (proste rurki)1 jajko500 g mięsa mielonego3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula1 marchewka2 ząbki czosnkuszczypta imbiruszczypta oreganosólpieprzpół łyżeczki słodkiej paprykiwoda lub bulion3 łyżki oliwybeszamel1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szkl mlekasólpieprzszczypta imbiru lub gałki muszkatołowejpapier do pieczenia Jan Niezbędny
Makaron ugotować na półmiękko, ok 5-7 min. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i osączyć na durszlaku.Na patelni przygotować sos boloński. Wlać oliwę, podsmażyć cebulkę posiekaną razem z czosnkiem,dodać mięso mielone i przysmażyć cały czas mieszając i rozdrabniając na mniejsze grudki. Dodać przyprawy; oregano, pieprz, paprykę, imbir i marchewkę startą na tarce o dużych oczkach (ja dodaję jeszcze ćwierć łyżeczki cynamonu) ale te smaki nie każdemu odpowiadają Dodać koncentrat pomidorowy podlać wodą lub bulionem i pod przykryciem gotować ok 1 godz. (powinno się go gotować dłużej ale zabrakło mi czasu) :)Makaron wrzucić do miski, wybić jajko i dobrze wymieszać ręką, (można je wcześniej rozmącić)Ustawić makaron w tortownicy ( u mnie tortownica o śr 24 cm) . Wyłożyłam papierem ponieważ bałam się ze w czasie pieczenia coś przecieknie, nie jest to konieczne jeśli tortownica jest szczelna. )Zalać sosem, lekko postukać by sos wszedł nieco w rurki.Przygotować beszamel; na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , przysmażyć chwilę po czym mieszając rózgą dolewać stopniowo mleko, gdyby było za malło dodać jeszcze trochę, sos ma mieć konsystencję budyniu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem lub gałką muszkatołową.Wylać sos na zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 min.Podawać z surówką.

Inspirację znalazłam TUOpublikowany w