Wykonanie
Tarta z
sosem bolońskim. Dużo prostsza w wykonaniu niż lasagne. Ładnie się kroi, ładnie wygląda, wspaniale smakuje. Dla amatorów bardzo
mięsnych potraw.Potrzebujesz:Ciasto:200g
mąki tortowej120g zimnego
masła1
jajko1 łyżeczka
soliFarsz:0,5kg
mięsa mielonego (dowolne)1 duża
cebula3 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowegoszklanka
bulionu (może być z kostki)1 duży ząbek
czosnkupapryka słodka i ostra
oreganopieprz200g
żółtego sera do posypania tarty.Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej kawałki
masła i zagnieć dłońmi. Dodaj
sól i
jajko i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę
mąki (jeśli się za bardzo klei) lub łyżkę zimnej
wody (jeśli nie chce się kleić). Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Cebulę pokrój w kostkę,
czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej
oliwę i zeszklij
cebulę z
czosnkiem. Dodaj
mięso i
przyprawy, chwilę posmaż i wlej
bulion i koncentrat. Trzymaj na ogniu
póki sos ładnie nie zgęstnieje (ma zostać prawie samo
mięsko) ok 5-7 minut.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim wysmarowaną
masłem tortownicę. Wyrównaj brzegi, powinny
mieć wszędzie ok 2 cm wysokości. Nadmiar ciasta odetnij.Tartę podpiecz w piekarniku 7 minut. Wyjmij i nałóż farsz. Posyp
startym serem i
oregano. Wstaw do piekarnika na 20 minut.Smacznego!