ßßß Cookit - przepis na Sos bolognese – spaghetti po bolońsku

Sos bolognese – spaghetti po bolońsku

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Moje bolognese. Co tu dużo mówić, jestem maniaczką tego pomidorowego sosu. Lubię go z dużą ilością ziół, słodką pastą pomidorową i z dodatkiem ostrego sera żółtego, ostatnio jadłam go nawet z oscypkiem, świetnie się tu sprawdza. Wypróbujcie na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:
550 g mięsa
3 cebule 300g
3 duże marchewki 300g
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki papryki słodkiej
2 liście laurowe
2 łyżki bazylii
1 łyżka majeranku
1 łyżka oregano
250 g dobrej pasty pomidorowej
5 małych ząbków czosnku ( 3 duże)
kostka wołowa-bulion
1 1/2 łyżeczki soli, pieprz
4 łyżki cukru
1,2 l wody
550 g mięsa zmielonego wołowo wieprzowego
3 cebule 300g
3 duże marchewki 300g
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki papryki słodkiej
2 liście laurowe
2 łyżki bazylii
1 łyżka majeranku
1 łyżka oregano
250 g dobrej pasty pomidorowej
5 małych ząbków czosnku ( 3 duże)
kostka wołowa-bulion
1 1/2 łyżeczki soli, pieprz
4 łyżki cukru
1,2 l wody
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy bez tłuszczu. odkładamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę a marchew ścieramy na tarce. Smażymy na tłuszczu z mięsa. Lekko solimy.
Gdy się podsmażą dodajemy do mięsa.
Garnek z mięsem i warzywami stawiamy na ogniu, dodajemy pastę i sos sojowy, podsmażamy, aż zacznie pachnieć. Dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny.
Warzywa z mięsem zalewamy 1 litrem wody, dodajemy kostkę bulionową, paprykę mieloną i liście laurowe. Gotujemy 15 minut, aby smaki się połączyły.
Po tym czasie wstawiamy wodę na makaron.
Do sosu dodajemy rozrobioną w reszcie wody mąkę. Mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Doprawiamy ziołami, posiekanym czosnkiem, solą cukrem i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut do 10 mieszając.
Podajemy z makaronem z pszenicy twardej durum, obsypane zieleniną lub startym ostrym serem.
smacznego!
Ania
jeśli dodamy do niego , już na talerzu, groszku i kukurydzy lub innych warzyw z puszki, np marchewki czy fasolki, mamy zupełnie inne danie
to sprytny patent jeśli zostanie nam sosu na drugi dzień.
Możemy go też wykorzystać do zapiekanek, mieszamy sos z podsmażonymi ulubionymi warzywami, ok 500g , makaronem np. penne, po czym obsypujemy serem i zapiekamy 15-20 minut pod grillem, do jego rozpuszczenia:)
Powiązane notki:
Pikantny sos do spaghetti Bolognese
Szybkie chilli con carne
Shoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówką
Zupa grochowa z boczkiem i przepis na rosół
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/26/sos-bolognese-spaghetti-po-bolonsku