Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Moje bolognese. Co tu dużo mówić, jestem maniaczką tego
pomidorowego sosu. Lubię go z dużą ilością
ziół, słodką pastą
pomidorową i z dodatkiem
ostrego sera żółtego, ostatnio
jadłam go nawet z
oscypkiem, świetnie się tu sprawdza. Wypróbujcie na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:550 g
mięsa3
cebule 300g3 duże
marchewki 300g2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
papryki słodkiej2
liście laurowe2 łyżki
bazylii1 łyżka
majeranku1 łyżka
oregano250 g dobrej pasty pomidorowej5 małych ząbków
czosnku ( 3 duże)kostka wołowa-
bulion1 1/2 łyżeczki
soli,
pieprz4 łyżki
cukru1,2 l
wody550 g
mięsa zmielonego wołowo wieprzowego3
cebule 300g3 duże
marchewki 300g2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
papryki słodkiej2
liście laurowe2 łyżki
bazylii1 łyżka
majeranku1 łyżka
oregano250 g dobrej pasty pomidorowej5 małych ząbków
czosnku ( 3 duże)kostka wołowa-
bulion1 1/2 łyżeczki
soli,
pieprz4 łyżki
cukru1,2 l
wodyPrzygotowanie:
Mięso podsmażamy bez tłuszczu. odkładamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę a
marchew ścieramy na tarce. Smażymy na tłuszczu z
mięsa. Lekko solimy.Gdy się podsmażą dodajemy do
mięsa.Garnek z
mięsem i warzywami stawiamy na ogniu, dodajemy pastę i
sos sojowy, podsmażamy, aż zacznie pachnieć. Dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny.Warzywa z
mięsem zalewamy 1 litrem
wody, dodajemy kostkę
bulionową,
paprykę mieloną i
liście laurowe. Gotujemy 15 minut, aby smaki się połączyły.Po tym czasie wstawiamy
wodę na
makaron.Do sosu dodajemy rozrobioną w reszcie
wody mąkę. Mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Doprawiamy
ziołami, posiekanym
czosnkiem,
solą cukrem i
pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut do 10 mieszając.Podajemy z
makaronem z pszenicy twardej durum, obsypane
zieleniną lub startym
ostrym serem.
smacznego!Ania
jeśli dodamy do niego , już na talerzu,
groszku i
kukurydzy lub innych warzyw z puszki, np
marchewki czy
fasolki, mamy zupełnie inne danieto sprytny patent jeśli zostanie nam sosu na drugi dzień.Możemy go też wykorzystać do zapiekanek, mieszamy sos z podsmażonymi ulubionymi warzywami, ok 500g ,
makaronem np. penne, po czym obsypujemy
serem i zapiekamy 15-20 minut pod grillem, do jego rozpuszczenia:)Powiązane notki:Pikantny
sos do spaghetti BologneseSzybkie
chilli con carneShoarma z
kurczaka z frytkami,domową
pitą, sosem i surówkąZupa grochowa z
boczkiem i przepis na rosółSmażone nadziewane kopytka z
mięsem