Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Dziś z racji akcji
makaronowo wpadłam na pomysł, aby zrobić spaghetti. Moja rodzina bardzo je lubidziś w wersji pikantne. Pamiętajcie o najważniejszym –
makaronie: jeśli spaghetti to tylko z twardej i najlepszej makaronowej
mąki z pszenicy durum. W przypadku
makaronu mniej znaczy więcej, chodzi o skład:)Składniki:4-5 porcji500 g
wołowego mięsa mielonego1 op.
koncentratu pomidorowego1 op. passatty pomidorowej ok 500 – 600 ml, butelka2
cebule2
marchewki1/3
selera3 duże ząbki
czosnku1 – 2 szklanek
wodypapryczka chilli3 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżka
bazylii*1 łyżka
oregano*1 łyżka
majeranku*2 łyżki
cukru3 łyżki
oliwyop.
makaronu spaghettisól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę,
marchewkę,
seler i
czosnek posiekać blenderem lub ręcznie.Rozgrzać
oliwęWarzywa smażyć na
oleju lub
oliwie, gdy będą szkliste posolić.Przełożyć do garnka.Następnie na odrobinie tłuszczu podsmażyć
mięso.
Potem połączyć z warzywami, wsypać słodką i
ostrą papryczkę pokrojoną w drobną kosteczkę.Chwilę dusić. Dodać koncentrat ( pastę
pomidorową) i przesmażyć, jest to ważne gdyż sos zmienia wtedy zupełnie swój smak. Gdy się skarmelizuje, dolać passattę i
wodę.Dusić ok 20-30 minut w celu zredukowania sosu i połączeniu się smaków.Można zagęścić odrobiną
mąki z
wodą, ja tego nie lubię jednak mój luby jest jak najbardziej na tak za każdym razem gdy robię spaghetti :).Na końcu doprawiać resztą
soli,
pieprzem i
ziołami.Podawać na
makaronie posypane
startym serem , u mnie dodatkowo
natką, świetna byłaby jednak świeża
bazylia.*można zastąpić gotową mieszanką
ziół do pizzy.SMACZNEGOBrak powiązanych notek.